Moldova a semnat contractul de cumpărare a gazelor naturale din România

Astăzi a fost semnat Contractul de vânzare- cumpărare a gazelor naturale de companiile Energocom din Moldova și OMV Petrom Gas din România.

La ceremonia de semnare au participat Andrian Candu, Viceprim-ministru, ministru al Economiei și Cristian Țurcanu, șef- adjunct al Ambasadei României la Chișinău.

Andrian Candu a menționat că gazele naturale ce vor fi livrate din România reprezintă un pas important pentru întărirea securității energetice a Republicii Moldova.

,,Este un început pentru noi și o sursă alternativă de gaz pentru Republica Moldova. Evenimentul de astăzi este și un nou proiect de colaborare între companiile Energocom Moldova și OMV Petrom Gaz România. Gratitudine și mulțumiri adresăm Guvernului României, care a acordat tot suportul necesar pentru ca să existe această alternativă importantă pentru țara noastră”, a declarat Andrian Candu.

Ministrul Economiei a subliniat faptul că acest contract va intra în vigoare la 1 ianuarie 2015, iar prețul prevăzut în document este de 1010 RON per mia de metri cubi, valoarea în dolari fiind de 276,6 conform cursului valutar de astăzi.

De asemenea, Andrian Candu a precizat că livrarea de gaze naturale prin conducta Iași-Ungheni va începe în cantități mici, iar după ce va fi testat sistemul, contractul va fi ajustat pentru aprovizionare în cantități mai mari.

Andrian Candu
foto: mec.gov.md

,,Contractul este flexibil. În fiecare lună se poate face comandă pentru luna viitoare prin semnarea unor anexe. În al doilea sau al treilea trimestru al anului 2015 vom începe construcția conductei de gaz de la Ungheni spre Chișinău și atunci capacitățile vor fi altele. Atunci vom vorbi despre alte cantități și vom discuta poate și despre alte prețuri”, a declarat ministrul Economiei.

Notă: Precizăm că construcția conductei de gaz Iași-Ungheni a costat 26 milioane de euro, dintre care 7 milioane au fost oferite sub formă de grant de Uniunea Europeană. Gazoductul are lungimea de 43, 2 km și capacitatea de 1,5 miliarde de metri cubi.

sursa: Ministerul Economiei



Join the Conversation

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.