Moldova participă la „economia albastră” din regiunea Mării Negre

Comisarul european pentru mediu, afaceri maritime și pescuit, Karmenu Vella, și Viceprim- ministru al Ucrainei, Volodimir Kistion, au deschis la 14 iunie la Odesa conferinţa la nivel înalt a părților interesate din bazinul Mării Negre intitulată „Conferința privind economia albastră a Mării Negre: Către o integrare sporită”.

La cea de-a treia ediție, acest eveniment anual permite dezbateri aprofundate privind domeniul marin și maritim din bazinul Mării Negre. Participanții (care sunt reprezentanți ai guvernului, factori de decizie, cercetători și actori privați din ţările riverane Mării Negre) au făcut un bilanț al activităților desfășurate și al rezultatelor obținute pe parcursul anului trecut, au prezentat mai multe proiecte de succes din domeniul maritim și au generat idei noi pentru creșterea din cadrul economiei albastre. Conferința îşi propune să contribuie la crearea unor parteneriate între diverse sectoare și grupuri de interese, care pot maximiza beneficiile economice pentru comunitățile locale şi economiile tărilor riverane Mării Negre.

Karmenu Vella, Comisar european pentru mediu, afaceri maritime și pescuit, a subliniat necesitatea unei abordări cooperante pentru exploatarea potențialului mării într-un mod durabil: „În UE, noi am aplicat deja o abordare integrată a politicii maritime – una care ia în considerare întregul „sistem maritim”. Acest lucru necesită comunicarea diferitor sectoare – de la nivelul local până la nivelul supranațional al bazinului maritim. Experiența noastră în Marea Baltică, Oceanul Atlantic și Marea Adriatică-Ionică ne arată că, atunci când toate părțile sunt de acord să coopereze într-un mod structurat în câteva domenii pragmatice, se îmbunătățește climatul investițional din regiune, susţinând astfel generarea de noi afaceri, locuri de muncă şi creştere economică”.

Volodymyr Kistion, Viceprim-ministru al Ucrainei a declarat: „Modelul unei politici maritime integrate ar putea deveni răspunsul nostru eficient la provocările complexe cu care ne confruntăm astăzi în regiunea Mării Negre, precum și un instrument de realizare a noilor oportunități, care devin disponibile odată cu apariţia fenomenului de „economie albastră”. Ucraina dorește să utilizeze expertiza avansată a UE în acest domeniu, pentru a accelera reformele sistemice în regiunile sale de coastă și a promova cooperarea internațională pe baza viziunilor, valorilor și principiilor comune. „

Marea Neagră este un coridor de transport important între Europa și Asia, o destinație turistică și o piață emergentă, favorabilă pentru cooperare și concurență sănătoasă. Este, de asemenea, o regiune strategică între Asia, Europa și Orientul Mijlociu. Economia albastră, deja clar vizibilă în orașe precum Odesa, Constanța, Varna sau Istanbul, are un mare potențial. Cu toate acestea, pentru a permite economiei albastre să prospere, ar trebui abordate anumite aspecte: de exemplu, adaptarea infrastructurii la o economie inovatoare, la nivel mondial, îmbunătățirea accesului la patrimoniul comun, oferirea serviciilor de înaltă calitate și optimizarea securității.

Conferința tinde să găsească modalități noi de abordare a acestor provocări prin includerea tuturor părților relevante, identificarea oportunităților de finanțare şi a noilor căi de colaborare, care ar permite găsirea unor soluții durabile.

Informaţii generale

Ciclul de conferințe ale părților interesate la nivel înalt a început în luna ianuarie 2014 la București și a continuat la Sofia, în luna martie 2015. Statele riverane Mării Negre sunt Ucraina, Republica Moldova, Georgia, Turcia, Bulgaria și România.

Sursa: Media Department BDR Associates 

 



Join the Conversation

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.