Moody’s: Rusia, în categoria “junk”

Agenţia de evaluare financiară Moody’s a retrogradat calificativul acordat datoriilor suverane ale Rusiei în categoria speculativă, nerecomandată investiţiilor, pe fondul crizei din Ucraina, al scăderii cotaţiilor petroliere şi al deprecierii rublei.

Moody’s a retrogradat calificativul Rusiei la Ba1 de la Baa3, cu o treaptă sub categoria recomandată investiţiilor. Perspectivele asociate noului calificativ sunt negative, ceea ce înseamnă că ratingul Rusiei ar putea fi coborât din nou în perioada următoare, transmite MarketWatch.

Agenţia de evaluare financiară notează, într-un comunicat privind decizia de retrogradare a calificativului Rusiei, că puterea financiară a statului se va diminua vizibil ca urmare a presiunilor fiscale şi a scăderii continue a rezervelor valutare, pe fondul ieşirilor de capital şi a accesului limitat la pieţele de capital străine.

De asemenea, creşte riscul ca Rusia să submineze, direct sau indirect, plata datoriilor externe, ca reacţie la răspunsul ţărilor din Vest la conflictul armat din Ucraina, potrivit Moody’s.

Aceasta este a doua acţiune a Moody’s în privinţa calificativului acordat Rusiei în mai puţin de două luni. La mijlocul lunii ianuarie, agenţia a scăzut ratingul Rusiei la doar un nivel deasupra categoriei “junk”.

sursa: money.ro

In this article


Join the Conversation

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.