O nouă abordare a CNPF poate genera unele scumpiri ale asigurării obligatorii de răspundere civilă

Comisia Naţională a Pieţei Financiare (CNPF) a publicat un comunicat în care explică necesitatea operării modificărilor și completărilor în Hotărîrea CNPF nr. 26/10 din 13.06.2013 cu privire la primele de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto.

Primul argument al CNPF în susţinerea acestor operări ar fi că, va avea loc o estimare la o valoare mai corectă și prudentă, în conformitate cu riscul asigurat, a primei de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto în temeiul utilizării unei noi metodologii de calcul.

De asemenea, CNPF explică că, modificările propuse prevăd includerea a doi coeficienți noi de rectificare a primei de bază, care pot fi considerați un prim pas spre liberalizarea pieței pentru tipul dat de asigurări și pentru crearea unui mediu concurențial mai sănătos. Coeficienții în cauză țin cont de cuantumul cheltuielilor efective ale asigurătorului aferente prestării serviciilor de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto și de marja de profit a asigurătorului inclusă în prima de bază. Deci, aceștea vor permite consumatorilor serviciilor de asigurare să beneficieze de reduceri legale ale primei de asigurare în funcție de capacitatea financiară a asigurătorului și de politica internă de marketing.

O altă modificare în Hotărîrea din 13.06.2013, conform celor expuse de CNPF, a apărut în urma unui studiu de caz pe sector, ce a avut drept obiectiv analiza cheltuielilor operaționale și de achiziție ale asigurătorilor ce revin asigurării obligatorii de răspundere civilă auto internă și externă. Rezultatele au demonstrat că, de facto, companiile de asigurări suportă cheltuieli mai mari decît nivelul stabilit în Hotărîrea în vigoare. Astfel, spre modificare a fost propusă comasarea cheltuielilor operaționale și de achiziție într-un singur factor și majorarea nivelului lor. Pentru asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto internă se prevede o majorare a factorului de la 25% la 40%, iar pentru asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto externă – de la 20% la 22%.

Deși CNPF susţine că noua abordare poate genera unele scumpiri ale asigurării obligatorii de răspundere civilă, efectul noilor prețuri va avea un impact pozitiv asupra despăgubirilor primite de clienți, creșterea calității serviciilor de asigurare obligatorie și reducerea numărului de dezacorduri și litigii între companiile de asigurare și beneficiarii acestor servicii.

Proiectul Hotărîrii CNPF cu privire la modificarea și completarea Hotărîrii CNPF nr. 26/10 din 13.06.2013 cu privire la primele de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto a fost expediat spre avizare autorităţilor și instituţiilor interesate. Urmează ca ele să-și expună opiniile pentru ca într-un final să fie elaborat și aprobat un document funcțional și eficient.

Sursa: cnpf.md
In this article


Join the Conversation

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.