O nouă cotă substanțială în capitalul băncilor licențiate

Conform ultimelor modificări la Legea instituțiilor financiare nr. 550 din 21.07.1995, noţiunea de cotă substanţială prezintă „drept de proprietate direct sau indirect care reprezintă echivalentul de 1% sau mai mult din capitalul unităţii economice sau din dreptul de vot care permite exercitarea unei influențe considerabile asupra managementului sau activităţii acestea”, care până acum reprezenta echivalentul de 5%.

Astfel, nici un achizitor potenţial nu poate să dobândească o cotă substanţială în capitalul social al băncilor fără permisiunea Băncii Naţionale a Moldovei (BNM), sau să-şi majoreze cota. La fel, nici un deţinător de cotă substanţială în capitalul social al băncii care doreşte să înstrăineze sau să-şi micşoreze cota, nu o poate face fără notificarea BNM.

Înafara de introducerea unei noi noţiuni a cotei substanţiale, supus modificărilor a fost şi nivelul cotelor de participare în capitalul băncilor, adăugându-se cota de 10%,pentru majorarea sau micşorarea căreia este nevoie de dobândirea permisiunii sau notificării BNM. În aşa mod, noul nivel a cotelor de participare arată astfel: 1%, 5%, 10%, 20%, 33%, şi 50%.

Pentru prima dată este interzis că, acţiunile băncilor să fie aduse ca aport la capitalul social al unei societăţi comerciale, iar cotele substanţiale să fie gajate fără permisiunea BNM.

Pe lângă toate acestea, o intervenție în activitătea investiţională a băncilor licenţiate din Republica Moldova se face prin interzicerea deținerii în capitalul unei persoane juridice a cotelor care depășesc 5% din capitalul reglementat al băncii fără permisiunea BNM, care până acum a fost de 15%.

Modificările vor intra în vigoare la 21 octombrie 2014, peste 3 luni de la data publicării.



Join the Conversation

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.