OPEC vinde petrolul pentru mai puțin de 40 de dolari per baril, o premieră în ultimii șase ani

Prețul mediu pentru petrolul brut vândut de Organizația Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) a scăzut pentru prima dată după 2009 sub pragul de 40 de dolari per baril, o dovadă a costurilor financiare ale strategiei cartelului de a-și apăra cota de piață, transmite Bloomberg.

Prețul zilnic al așa-numitului „Opec basket price„, un indicator de referință calculat pe baza prețului petrolului vândut de cele 12 state membre ale OPEC, a coborât vineri până la 39,21 dolari per baril, potrivit datelor comunicate de secretariatul general al OPEC. Prețul din „Opec basket price” este în mod normal sub cotațiile futures la țiței în condițiile în care unele state membre OPEC produc un petrol cu un conținut mai mare de sulf și care este mai puțin profitabil de rafinat.

Prețul barilului de țiței s-a redus cu 40% în acest an, ajungând la mai puțin de 45 de dolari, pe măsură ce OPEC a decis să-și apere cota de piață în fața rivalilor prin pomparea unei cantități record de țiței în pofida scăderii prețurilor.

Prețurile scăzute la petrol nu sunt o problemă doar pentru producătorii cu costuri ridicate. Ele creează și un mediu fiscal dificil pentru statele OPEC‘, susține Olivier Jakob, director la firma de consultanță Petromatrix GmbH.

Directorul Agenției Internaționale a Energiei, Fatih Birol, estima săptămâna trecută că pe baza prețurilor actuale la țiței veniturile anuale ale OPEC ar putea fi reduse până la 550 miliarde de dolari, de la o medie de 1.000 de miliarde de dolari în fiecare din ultimii cinci ani. Chiar și Arabia Saudită, cel mai important membru al OPEC, ar putea înregistra în acest an un deficit bugetar care potrivit Fondului Monetar Internațional va trece de 20% din PIB.

Cu toate acestea, IEA estimează că prețurile scăzute la petrol vor mai dura câțiva ani, urmând să revină treptat până la 80 de dolari pe baril abia în 2020.

Miniștrii Petrolului din statele OPEC urmează să revizuiască politica grupului a următoarea lor reuniune programată a avea loc la începutul lunii decembrie.

sursa: AGERPRES.ro
In this article


Join the Conversation

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.