Pentru luna decembrie se mențin ratele aplicate la principalele operațiuni de politică monetară

Banca Naţională a Moldovei (BNM) a publicat la 27 noiembrie 2014 decizia de politica monetară a Consiliul de administrație al BNM prin care s-au hotărât că: rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt se meţine la nivelul de 3,5%.

În același mod se mențin ratele de dobândă la creditele overnight la nivelul de 6,5%, la depozitele overnight la nivelul de 0,5% iar normele rezervelor obligatorii din mijloace atrase în monedă naţională şi în valută străină, la nivel de 14% din baza calculată.

Totodată, BNM informează că ritmul anual al inflației în luna octombrie a constituit 4,8%, fiind la acelaş nivel înregistrat în luna precedentă.

Pe durata de a peste 2 ani şi jumătate, rata anuală a inflaţiei se menţine în interiorul intervalului de variaţie de ±1,5 p.p de la ţinta de 5%.

În vederea susţinerii funcţionării adecvate a pieţei monetare interbancare, BNM va continua să
gestioneze ferm surplusul de lichiditate prin operaţiuni de sterilizare, conform calendarului anunţat.

Banca Naţională va continua să propună băncilor lichidităţi, conform calendarului anunţat pentru anii 2014-2015, prin operaţiuni REPO pe termen de 28 de zile, la rată fixă, egală cu rata de bază a Băncii Naţionale plus o marjă de 0.25 puncte procentuale.

Sursa: Banca Naţională a Moldovei

In this article


Join the Conversation

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.