Pentru luna noiembrie ratele aplicate la principalele operațiuni de politică monetară se menţin

Banca Naţională a Moldovei (BNM) a publicat la 30 octombrie  2014 decizia de politica monetară a Consiliul de administrație al BNM prin care s-au hotărât că: rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt se menţine la nivelul de 3,5%.

În același mod se mențin ratele de dobândă la creditele overnight la nivelul de 6,5%, la depozitele overnight la nivelul de 0,5% iar normele rezervelor obligatorii din mijloace atrase în monedă naţională şi în valută străină, la nivel de 14% din baza calculată.

Totodată, BNM informează că ritmul anual al inflației în luna septembrie a constituit 4,8%,  fiind superior cu 0,5 p.p. nivelului înregistrat în luna august, din cauza prețurilor la produsele alimentare.

Noua rundă de prognoză a BNM plasează rata medie anuală a inflației pentru anii 2014 şi 2015 la nivelul de 4.9 la sută şi, respectiv, 4.6 la sută. BNM a majorat prognoza inflaţiei medii anuale pentru  anii 2014 şi 2015 cu 0.2 puncte procentuale şi, respectiv, 1.1 puncte procentuale faţă de prognoza precedentă publicată în luna august 2014. 

BNM menţine în continuare alerta asupra riscului că inflația anuală poate ieși temporar sub nivelul inferior al intervalului de variaţie de ±1,5 p.p. în trimestrul I şi II, 2015.

In this article


Join the Conversation

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.