Peste 50% din acţiunile emise de „FinComBank” S.A. au fost propuse spre achiziționare în cadrul ofertei publice

„FinComBank” S.A. a realizat cu succes obiectivul  propus de acționarii săi la Adunarea Generală a Acționarilor din 27 octombrie 2014, de a achiziționa acțiunile proprii, se prezintă în darea de seamă privind rezultatele ofertei publice pe piața secundară publicată de Bancă.

În urma ofertei publice, din 1.315.442 acțiuni total emise de Bancă, 104.436 acțiuni (7,94%) au fost achiziționate și au devenit acțiuni de tezaur. Restul acțiunilor în cantitate de 1,211,006 (92,06%) rămân în circulație liberă.

Interesul acționarilor a fost unul ridicat, creând un exces de cereri pentru vânzarea acțiunilor „FinComBank” S.A. Conform rezultatele ofertei publice, cererile au depășit oferta de 6,3 ori, parvenite de la 49 de acționari care au propus 658,339 acțiuni.

Acest interes ridicat derivă de la prețul oferit de „FinComBank” S.A., care este unul foarte bun:

  • dacă e să comparăm cu preţul de bilanţ al acțiunii de 289,76 lei per acţiune, calculat după Bilanţul contabil al Băncii din septembrie 2014, atunci preţul de achiziţionare este mai mic doar cu 2,5 lei per acţiune;
  • dacă e să comparăm cu ultimul preţ de tranzacţionare la Bursa de Valori a Moldovei  de 120 lei per acţiune, format în octombrie 2013, atunci preţul de achiziţionare este mai mare cu 167,26 lei per acţiune;
  • dacă e să comparăm cu preţul nominal, care este de 100 lei per acţiune, atunci preţul de achiziţionare este mai mare cu 187,26 lei per acţiune.

În aşa mod, peste 50% de acţiunile total emise de Bancă au fost propuse spre vânzare, din care doar 15,86% au fost satisfăcute.

Cauza că nu au fost satisfăcute toate cererile rezultă din faptul că, în cadrul acestei oferte a fost anunțată o cantitate anumită care nu poate fi modificată după începerea ofertei publice iar conform Legii privind societățile pe acțiuni, o societate pe acţiuni poate deţine doar 10% din acțiunile total emise de ea ca acțiuni de tezaur.

Readuc aminte că acțiunile de tezaur nu pot constitui capitalul propriu al Băncii, nu acordă drept de vot la Adunarea Generală a Acționarilor, dreptul de a primi dividende și a unei părți din bunurile Băncii în cazul lichidării acesteia.

Autor: Dionisie Comerzan



Join the Conversation

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.