Producția agricolă a crescut cu 8,6 la sută în primele nouă luni ale 2014

Datele Biroului Național de Statistică (BNS) arată că în perioada ianuarie-septembrie 2014, producţia globală agricolă în gospodăriile de toate categoriile a crescut faţă de perioada similară a anului trecut cu 8,6%, fiind determinată de creşterea producţiei vegetale cu 12,4 la sută și a producţiei animaliere cu 2,5%.

Creşterea producţiei în sezonul agricol 2014 se datorează condiţiilor climaterice favorabile ce au permis totodată şi creşterea ritmurilor de recoltare a culturilor agricole, scrie sursa citată. Astfel, recolta de cartofi a înregistrat cea mai înaltă cantitate – 196,1 chintale, ceea ce reprezintă o creştere cu 28,5 la sută făţă de perioada similară a 2013, fiind urmată de recolta fructelor sămânţoase-98,3 chintale (cu 21,5%), legumele de câmp – 88,4 chintale (cu 38,6%).

Dintre cereale şi leguminoase boboase, recolta cea mai bogată a fost la porumb pentru boabe – 36,5 chintale or cu 7% mai mult faţă de anul precedent. Grâul de toamnă şi primăvară s-a estimat la 33,8 chintale, iar cantiatea de orz – 24,9 chintale, ceea ce reprezintă cu 16,6 şi respectiv 12,2 la sută mai mult faţă de recolta anului 2013.

Cea mai joasă recoltă s-a înregistrat la producţia de struguri – 45,2 chintale sau cu 30 la sută mai puţin şi în scădere cu 7,2 % la floarea soarelui, adică 19,3 chintale.

agro_bns

Producţia animalieră în ianuarie-septembrie 2014 s-a evidenţiat prin creşterea producţiei de vite şi păsări în masă vie cu 4,7% în gospodăriile de toate categoriile, (în întreprinderile agricole – cu 2,7%, în gospodăriile populaţiei – cu 5,8%) ca rezultat al majorării sporurilor în greutate a bovinelor şi porcinelor, precum şi a creşterii efectivului mediu de animale şi păsări, transmite BNS.

Sporirea moderată a producţiei de ouă (cu circa 0,9%) în gospodăriile de toate categoriile a fost determinată de creșterea producţiei în gospodăriile populaţiei cu 4,5%, în întreprinderile agricole producţia de ouă s-a micşorat cu 4,3% drept urmare a micșorării şeptelului de găini-ouătoare cu 14%.

Producţia de lapte s-a diminuat cu 1,1% în  rezultatul micșorării efectivului mediu de vaci în gospodăriile populației cu 2,8%.

agro_bns_2Potrivit Raportului de Stare a Ţării 2014, lansat recent de Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”, recuperarea sectorului agricol din acest an după seceta severă din 2012 a avut un impact important la creşterea economică de 8,9 la sută înregistrată în trimestrul III a.c.  Totodată, autorii Raportului sunt de părere că sectorul agricol nu va fi în stare să reproducă o astfel de performanţă în următorii doi-trei ani.

imagine: www.realfoodforlife.com



Join the Conversation

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.