Proiect: Declarația Valorii în Vamă nu va fi obligatorie până la suma de 5000 euro, comparativ cu suma de 300 euro

Serviciul Vamal al Republicii Moldova va implementa normele comunitare de declarare şi control a valorii în vamă a mărfurilor. Un proiect de Regulament în acest sens a fost aprobat pe 29 iunie 2016 de Guvern.

Proiectul defineşte acţiunile care trebuie să fie întreprinse atât de organul vamal, cât şi de agentul economic la declararea şi confirmarea valorii în vamă a mărfurilor importate.

Regulamentul prevede posibilitatea agenților economici de a dispune de mărfurile respective cu condiția de a prezenta ulterior documentele concludente pentru confirmarea valorii în vamă a mărfurilor importate și depunerii unei garanții ce ar acoperi diferența la plata drepturilor de import aferente valorii în vamă declarate și celei stabilite provizoriu de organele vamale.

Totodată, în proiectul aprobat a fost majorată suma limită, pentru care depunerea Declarației Valorii în Vamă nu este obligatorie, până la suma de 5000 EUR, comparativ cu suma de 300 EUR, prevăzută actualmente de cadrul legal.

Implementarea procedurii vizate va asigura diminuarea cheltuielilor legate de staționarea unităților de transport în terminalele vamale, precum și va acorda posibilitate declaranților de a livra mărfurile la destinație, evitând întârzierile legate de perfectarea vamală a acestora.

De asemenea, impactul benefic va fi caracterizat prin asigurarea aplicării unui proces transparent, uniform și obiectiv de evaluare vamală a mărfurilor importate, iar în consecință, perceperea corectă și integrală a drepturilor de import la buget.

Regulamentul a fost elaborat cu suportul Programului USAID BRITE, fiind consultat cu reprezentanți ai AmCham și Misiunii EUBAM. Totodată, în scopul excluderii unor eventuale riscuri ale influenţei factorilor coruptibilităţii, proiectul a fost supus Expertizei Anticorupţie, nefiind atestate incompatibilităţi cu standardele naţionale şi internaţionale anticorupţie.

In this article


Join the Conversation

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.