Proiectul cu privire la prelungirea termenului moratoriului la bănci a fost amânat

Deputaţii au amânat joi votul asupra unui proiect de lege al cărui autor este Banca Naţională a Moldovei (BNM) şi care se referă la prelungirea de la două luni la un an a moratoriului la aplicarea sau în perioada administrării speciale a unei bănci, transmite News-Moldova.

Parlamentarii au decis ca înaintea votului asupra acestei iniţiative legislative să asculte mai întâi raportul comisiei de anchetă asupra situaţiei de pe piaţa valutară. Potrivit informaţiilor din Parlament, cel mai probabil acest raport va fi prezentat marţea viitoare, în cadrul unei şedinţe speciale. Deocamdată, nu s-a decis dacă acest raport va fi sau nu public.

Marin Moloşag, viceguvernatorul BNM, a declarat în Parlament că s-a constatat în experienţa de aplicare a administrării speciale că procesul de analiză a activităţii şi situaţiei financiare a băncii aflate în administrare poate necesita efectuarea unor investigaţii complexe, iar termenul legal al moratoriului trebuie să fie suficient pentru a permite evaluarea activelor şi pasivelor băncii şi pregătirea procesului de aplicare a măsurilor de remediere.

„În prezent, legea prevede prelungirea moratoriului în situaţia unei crize financiare sistemice cu două luni, ceea ce este insuficient. Legea trebuie să păstreze suficientă flexibilitate pentru a permite aplicarea măsurilor potrivite cu circumstanţele existente în sectorul financiar-bancar şi cu situaţia băncii vizate”, a declarat viceguvernatorul.

BNM a instituit o administrare specială la BEM şi a preluat gestionarea băncii până la numirea unui nou Consiliu de administraţie. Ulterior, în lista băncilor cu administrare specială a BNM a intrat şi Banca Socială şi Unibank.

Sursa: News-Moldova

In this article


Join the Conversation

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.