Ratele de baza ale operațiunilor de politică monetară sunt menţinute

Banca Naţională a Moldovei (BNM) a publicat astăzi decizia de politica monetară a Consiliul de administrație al BNM prin care s-au hotărât că: rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt se meţine la nivelul de 3,5%.

În același mod se mențin ratele de dobândă, la creditele overnight la nivelul de 6,5%, la depozitele overnight la nivelul de 0,5% iar normele rezervelor obligatorii din mijloace atrase în lei moldoveneşti şi în valută străină la nivel de 14% din baza calculată.

Totodată BNM informează că ritmul anual al inflației în luna iulie a constituit 5,3%, fiind mai superior cu 0,3 p.p. nivelului înregistrat în luna iunie, din cauza prețurilor la produsele alimentare.

Ritmul anual al inflației deja de 2 ani şi jumătate se menţine în interiorul intervalului de variaţie ±1,5 p.p. de la ţinta de 5,0%, iar inflația de bază în luna iulie a constituit 5.4%, diminuîndu-se cu 0,1 p.p. faţă de nivelul lunii precedente.

BNM atrage atenția asupra riscului că inflația anuală poate ieși temporar sub nivelul inferior al intervalului de variaţie de ±1,5 p.p. în trimestrul I şi II, 2015.

In this article


Join the Conversation

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.