Republica Moldova este atractivă pentru investitorii francezi

Atragerea investițiilor franceze în Republica Moldova a fost principalul subiect abordat în cadrul întrevederii din 8 aprilie 2015 dintre Viceprim-ministrul, Stephane Bride, ministru al Economiei și delegația agenției guvernamentale “Business France”, condusă de Ambasadorul Franței în Republica Moldova, Pascal Vagogne.

Părțile au discutat despre climatul investițional din țara noastră și modalitățile de promovare a Moldovei în comunitatea de afaceri franceză, inclusiv prin organizarea unor misiuni de afaceri.

Republica Moldova oferă investitorilor un mediu de afaceri favorabil pentru dezvoltarea afacerilor datorită facilităților fiscale și vamale din cadrul Zonelor Economice Libere și infrastructurii Parcurilor  Industriale. Totodată, companiile care își desfășoară activitatea în Moldova au acces atât pe piața estică, în statele CSI, cât și pe cea vestică, datorită Acordului de liber schimb cu UE ”, a menționat ministrul Economiei.

Stephane Bride a remarcat necesitatea sporirii atractivității Republicii Moldova prin promovarea avantajelor economice în rândul potențialilor investitorilor străini și a dat asigurări că atât Ministerul Economiei, cât și administratorii Zonelor Economice Libere,  sunt deschiși să ofere consultanța necesară agenților economici interesați să-și deschidă o afacere în Moldova.

Totodată, s-a discutat despre participarea reprezentanților Ministerului Economiei la Seminarul în domeniul eficienței energetice, ce va fi organizat la București pe data de 4 iunie și s-a convenit ca la 5 iunie să fie organizat la Chișinău un eveniment similar.

Republica Franceză ocupă locul 6 în rândul partenerilor comerciali ai Republicii Moldova din Uniunea Europeană. În anul 2014, volumul total al schimburilor comerciale dintre Republica Moldova și Republica Franceză a constituit 131,41 mil. USD. În 2014 exporturile au crescut cu 5,9% față de anul precedent, însumând 37,59 milioane USD. Iar importurile în 2014 s-au diminuat cu 7,69%, ajungnd la 93,82 mln. USD.

Business France este o agenție guvernamentală subordonată Ministerului Afacerilor Externe si Dezvoltării Internaționale si al Ministerului Economiei al Franței ce sprijină dezvoltarea internațională a economiei franceze. 

Sursa: Ministerul Economiei

In this article


Join the Conversation

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.