Rusia ar fi dispusă să ofere Greciei împrumuturi în schimbul unor active

Rusia ar putea oferi Greciei împrumuturi controversate şi reduceri la preţul gazelor naturale în schimbul unor active potrivit unor speculaţii apărute la Moscova, relatează Daily Telegraph, în ediţia electronică.

Premierul grec, Alexis Tsipras, a sosit marţi (07.04.2015) la Moscova, unde se va întâlni miercuri cu preşedintele rus, Vladimir Putin. Demersurile Atenei pe lângă Moscova au generat temeri că Guvernul de stânga se îndreaptă către est în căutarea de surse alternative de finanţare pentru a evita falimentul. Înaintea acestei vizite, Tsipras a condamnat sancţiunile economice impuse Moscovei.

Premierul Greciei – Alexis Tsipras. foto: Reuters

Cotidianul Kommersant a citat o sursă din cadrul Guvernului rus, marţi, care a afirmat că se discută despre linii de credit. „Suntem dispuşi să luăm în considerare oferirea unei reduceri la gaz Greciei: preţul este legat de costul petrolului, care a scăzut semnificativ în ultimele luni„, a declarat sursa citată. „Suntem, de asemenea, dispuşi să discutăm posibilitatea acordării unor noi împrumuturi Greciei. Dar în acest caz suntem interesaţi de avantaje reciproce – în special ca Rusia să primească anumite active în Grecia„.

Sursa nu a explicat despre ce active este vorba, dar presa rusă a anunţat că printre ele s-ar putea număra compania greacă de gaz DEPA. Active în cadrul operatorului feroviar TrainOSE şi porturilor maritime din Atena şi Salonic ar fi, de asemenea, vizate.

Moscova este cel mai mare partener comercial al Greciei în ceea ce priveşte gazele. Ministrul grec al Energiei a invitat companiile ruse să exploreze resursele de gaz natural şi petrol de pe coasta de est a ţării. În schimb, Grecia şi-a manifestat dorinţa de a sprijini planul Kremlinului de a construi o nouă conductă prin Turcia, cunoscută sub numele de „Turkish Stream”.

Oficialii europeni se tem că orice împrumut acordat de Rusia Greciei ar putea convinge Atena să se opună sancţiunilor împotriva Kremlinului în legătură cu Ucraina. În afară de credit şi reduceri la preţul gazelor, Kremlinul ar putea oferi Greciei ridicarea praţială a restricţiilor privind importul de alimente în schimbul susţinerii unei linii proruse.

Grecia a fost afectată foarte puternic de interzicerea exportului de fructe în vigoare din august. Dar Comisia Europeană a sugerat că se opune oricărui acord greco-rus pe tema alimentelor, afirmând că toate ţările europene ar trebui tratate la fel.

sursa: mediafax.ro

In this article


Join the Conversation

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.