Rușii își creează propriul sistem financiar

Peste 90 de instituții de credit din Rusia au fost încorporate într-un nou sistem financiar similar cu rețeaua bancară internațională SWIFT.

Noul serviciu le va permite băncilor rusești să comunice în mod transparent prin intermediul Băncii Centrale a Rusiei. Menționăm faptul că Banca Centrală a Rusiei a demarat dezvoltarea unei rețele bancare proprii ca răspuns la amenințările repetate exprimate de statele occidentale de a deconecta Rusia de la SWIFT, scrie presa internațională.

SWIFT (The Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) este o companie cu sediul în Belgia ce furnizează servicii și un mediu standardizat pentru comunicarea bancară mondială ce permite instituțiilor financiare să trimită și să primească mesaje despre tranzacțiile lor.

swift
imagine: dw.de

Rusia a aderat la sistemul bancar internațional în 1989 și a devenit unul dintre cei mai activi utilizatori ai SWIFT din întreaga lume, trimițând sute de mii de mesaje pe zi, aprobând tranzacții în valoare de mii de miliarde de dolari pe zi.

La începutul acestei luni, vice-premierul rus Igor Șuvalov și-a exprimat speranța că Rusia nu va fi deconectată de la SWIFT. La rândul său, vprim-viceguvernatorul Băncii Centrale a Rusiei, Ksenia Yudaeva, a făcut un apel la populație și la instituțiile financiare să nu dramatizeze situația.

Experții ruși subliniază faptul că afacerile din țările vestice vor suferi pierderi severe dacă Rusia va fi exclusă din sistemul internațional SWIFT.

Pe de altă parte, sistemul alternativ lansat de Rusia ar putea reduce impactul negativ al măsurilor punitive impuse de Vest, printre care se numără o posibilă deconectare de la SWIFT, și ar putea diminua influența financiară a statelor occidentale în Rusia.

sursa: money.ro

In this article


Join the Conversation

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.