Schimbări radicale în cursa eficienţei bancare

După o pauză de 2 ani BC Moldova Agroindbank SA revine în forţă pe prima poziţie în clasamentul eficienţei bancare elaborat din anul 2004 de către SC EVM Consulting SRL. Clasamentul este elaborat în baza datelor financiare dezvăluite public de băncile comerciale din Moldova (trimestrul I anul 2015). Metodologia aplicată la elaborarea acestui top este fixată pe 5 indicatori de eficientă (venituri totale, venit net, ROE, ROS şi rotaţia activelor).

Moldova Agroindbank Logo
imagine: maib.md

BC „Moldova Agroindbank” SA mai deține prima poziție în cadrul a 3 sub-clasamente, și anume:

  • venit net
  • ROE (rentabilitatea financiară)
  • ROS (rentabilitatea operațională).

De remarcat, că prima poziția în sub-clasamentul venituri totale, prin surprindere, e deținută pe perioada analizată de BC „Banca Socială” SA, care și-a menținut poziția de la finele anului precedent (loc 10).

Pe poziția secundă în clasament s-a repoziționat BC „Moldindconbank” SA, care deține aceiași treaptă în sub-clasamentul venit net.

BC „Mobiasbanca-Groupe Societe Generale” SA a saltat pe treapta 3 în top, devansând față de perioadele anterioare BC Victoriabank SA. BC Mobiasbanca-Groupe Societe Generale SA a deținut ultima oară locul respectiv (3) în clasamentul elaborat pentru anul 2010.

Și-au îmbunătățit, la fel, performanța în perioada analizată băncile comerciale ProCreditBank (loc 5 ), Banca de Finanțe si Comerț (loc 6), BCR Chisinau (loc 8) și BC Eximbank SA Gruppo Veneto Banca SA (loc 9).

În același timp au retrogradat în clasamentul eficienței bancare băncile comerciale Energabank (loc 7 ) și EuroCreditBank (loc 12).

Pe ultimele 2 poziții în clasament, cu pierderi imense se poziționează BC Unibank SA și BC Banca de Economii SA. Cea din urmă bancă a revenit, astfel, sub controlul Statului cu o situație financiară cu mult mai deplorabilă față de cea anterioară ultimei emisii de actiuni.

Aici poate fi descărcat Clasamentul eficienței bancare pentru trimestrul I anul 2015

sursa: Agenţia de Consultanţă EVM Consulting.

In this article


Join the Conversation

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.