Se întocmeşte Caietul de sarcini pentru Registrul Public al Situațiilor Financiare

La Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) a avut loc o ședință de lucru, la 9 iunie 2016, în cadrul căreia șefii Direcțiilor generale ale instituției s-au întreținut cu consultanții Băncii Mondiale Eugen Platita și Andrei Crăciun.

E deja a doua întrevedere în această componență, discuțiile axîndu-se pe Sistemul informatic cadrul Registrului Public al Situațiilor Financiare, elaborarea căruia decurge cu concursul Băncii Mondiale.

La momentul de față, după cum au relatat experții BM, proiectul se află în faza întocmirii Caietului de sarcini, iar prezența lor la autoritatea de reglementare a pieței financiare nebancare este dictată de intenția de a identifica care ar fi rolul CNPF în cadrul Registrului Public al Situațiilor Financiare, modalitățile de furnizare și recepționare de către părți a informației, caracterul informației la care ar putea avea acces Comisia Națională, tipurile de utilizatori beneficiari ai acestei informații, etc.

Aurica Doina, membru al Consiliului de administrație al CNPF,  a notat că Autoritatea pe care o reprezintă este deschisă pentru colaborare și e disponibilă de a contribui la materializarea proiectului, însă ar dori s-o facă în baza unui mecanism deja identificat de completare a Caietului de sarcini, comun pentru mai multe instituții de reglementare, precum și pentru entitățile care să vină cu raportări către Registrul Public al Situațiilor Financiare.

În opinia consultanților Băncii Mondiale, unica și cea mai de perspectivă cale de a transmite  informația rămîne a fi cea electronică. Iar în situația concretă, cînd CNPF supraveghează sectoarele pieței de capital, al asigurărilor și al microfinanțării  și cînd entitățile supravegheate prezintă periodic rapoarte, e necesar de a selecta formele unor atare rapoarte pentru ca ele să fie acceptate de părți, fiind  accesibile pentru toți cei interesați.

Rămîne ca specialiștii IT să vină cu propuneri concrete în acest sens, pentru a purcede la generalizarea tuturor propunerilor și sugestiilor și, într-un final, la  efectuarea următorilor pași de transpunere în fapt a Sistemului informatic cadrul  Registrului Public al Situațiilor Financiare.

Sursa: Comisia Naţională a Pieţei Financiare



Join the Conversation

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.