Sobolewski: Românii nu plasează economiile în instrumente financiare comparativ cu alte țări mai dezvoltate din regiune

Românii nu plasează economiile lor în instrumente financiare comparativ cu alte țări mai dezvoltate din regiune, iar din acest motiv am propus o Zi Națională a Investițiilor, a declarat, luni, Ludwik Sobolewski, director general al Bursei de Valori București (BVB), în cadrul evenimentului „Banii Tăi Expo”, organizat pe terasa Promenada Mall din București.

„Am propus să avem Ziua Națională a Investițiilor și vrem chiar să avem o lege despre asta. Suntem convinși că educația economică și cultura financiară fac parte din cultură, în general. Cred că Bursa de Valori București reușește să se poziționeze ca o piață care oferă multe ocazii și oportunități pentru toate categoriile de investitori. Îi invităm pe toți să vadă care sunt oportunitățile oferite pe piața de instrumente financiare și acesta este scopul Zilei Naționale a Investițiilor”, a spus Sobolewski.La rândul său, Lucian Anghel, președintele BVB, a spus că România ar trebui să aibă „Prima investiție”, așa cum există „Prima Casă” sau „Prima mașină”.

„Așa cum avem Prima Casă” sau „Prima mașină”, așa cred că ar trebui să avem și prima investiție. Avem nevoie de o zi națională care să fie formalizată. Există o petiție online, primainvestiție.ro. Puțini oameni știu că dacă ar fi investit undeva la începutul anului 2012 o sumă de 100 de euro, în prezent ar fi avut mai mult de 200 euro dacă ar fi investit în principalele acțiuni listate la bursă. BVB a lansat un apel public de înscriere a proiectelor inovatoare în domeniul educației financiare realizate în special de fundații, asociații sau persoane fizice. Am primit deja aproape 20 de aplicații. Odată acceptate, inițiativele vor fi incluse proiectul Zilei naționale a investițiilor și vor primi sprijinul BVB și al partenerilor pentru creșterea gradului de educație financiară”, a arătat Anghel.

Bursa de Valori București (BVB) organizează luni, sub umbrela Zilei Naționale a Investițiilor, singurul târg de servicii financiare și educație din țară „Banii Tăi Expo”, pe terasa Promenada Mall din București.

În cadrul acestui eveniment, bucureștenii vor avea acces la brokeri și administratori de fonduri de investiții, vor putea participa la seminarii gratuite de educație financiară, dar vor putea beneficia și de consultanță financiară personalizată.

De asemenea, în cadrul târgului vor fi organizate ateliere speciale de educație financiară pentru copii.

Printre expozanți se numără Grupul Financiar Banca Transilvania, Depozitarul Central, OTP Asset Management România, Raiffeisen Bank, Prime Transaction și Tradeville.

În cadrul târgului va avea loc o expoziție inedită care include imagini vechi și documente de arhivă din 1882 până în prezent furnizate de Biblioteca Metropolitană București și agenția de știri AGERPRES.

Expoziția de fotografie, dedicată împlinirii a 135 de ani de bursă în România, va conține imagini și articole de la înființarea bursei în România până în prezent și va fi disponibilă pe parcursul celor două zile, în cadrul „Banii Tăi Expo”.

BVB, alături de partenerii săi din sectorul financiar, susține instituirea Zilei Naționale a Investițiilor în fiecare an pe 15 mai, parte a celui mai ambițios proiect național demarat de o bursă europeană pentru creșterea gradului de educație financiară.

În acest an, BVB a pregătit o serie de inițiative și evenimente menite să încurajeze investițiile românilor și să contribuie la creșterea nivelului de educație financiară.

Pe 15 mai, cei interesați sunt invitați la deschiderea oficiala a ședinței de tranzacționare și pot încerca clopoțelul bursei.

Sursa: AGERPRES / (autor: Florin Bărbuță, editor: Mariana Nica, editor online: Irina Giurgiu)In this article


Join the Conversation

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.