Stas Madan explică consecințele unei rate de bază de 13,5 la sută

Economistul Stas Madan explică pe o reţea de socializare, ce urmărește Banca Națională a Moldovei prin majorarea cu 5 puncte procentuale a ratei de baza până la 13,5 la sută.

În opinia lui Madan:

  1. Vor creşte ratele la depozite și credite, ceea ce înseamnă că se va diminua cantitatea de Lei aflate în circulație. Cu alte cuvinte, prin aceasta măsură se dorește scumpirea Leului și stabilizarea ratei de schimb;
  2. Totodata, prin aceasta măsura BNM vrea să stimuleze persoanele fizice să își mute depozitele din valuta în lei, datorita ratei mai atractive, sau cel puţin sa le mențină in Lei.

Însă, Madan atrage atenție că BNM evita sa ne spună și alte consecințe:

  1. Creditele vor deveni mai scumpe și practic putem uita de proiecte investiționale;
  2. Mai putini Lei în circulație va duce la blocaje financiare în lanț prin imposibilitatea onorarii unor plăți de către multi agenți economici (plata datoriilor curente, plata salariilor), ceia ce va duce la nenumărate falimente;
  3. Creșterile de preturi în lanț, care deja sunt inevitabile, în condițiile reducerii cantității de Lei în circulație, înseamnă în cel mai direct mod ca vom deveni mai săraci și ne vom permite mai puțin.
In this article


Join the Conversation

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.