Stas Madan: Retragerea valutei de pe piață creează dezechilibru între cererea și oferta de valută

sursa foto: https://www.facebook.com/stas.madan
sursa foto: https://www.facebook.com/stas.madan
„Potrivit șefei Departamentului operațiuni valutare și relații externe, Lucia Hadârcă, BNM a intervenit pe piața valutară în august prin cumpărări de valută „dar acest lucru nu a influențat cursul leu-dolar, leul chiar apreciindu-se ușor”. Suma procurată de BNM în august a fost de 46,5 milioane de dolari, „dintre care 34,5 milioane de dolari reprezintă suma în valută vândută de un operator de telefonie în scopul obținerii licențelor noi”, iar vânzările de valută au constituit 18 milioane de dolari”, scrie pe pagina sa de Facebook, expertul economic, Stas Madan.

„Cu alte cuvinte, în luna august Banca Națională a retras de pe piața valuta în valoare neta de 28,5 MILIOANE DOLARI. Mai sunt întrebări de ce cursul MDL / USD atinge recorduri neatinse de vreo 10 ani in urma? Îmi este interesant care sunt planurile BNM pentru iarna, când cererea de valuta va creşte substanțial….”, a mai adăugat Madan.

Interesul expertului se poate de explicat prin faptul că în următoarele luni vor creşte masiv importurile de resurse energetice pentru perioada rece a anului, care va duce la creşterea presiunii asupra monedei naţionale

Iar în graficul prezentat de acesta, putem vedea că, Banca Națională a Moldovei cumpără valută, în aşa mod devalorizând în continuare moneda națională.

Stas Madan explică că „retragerea valutei de pe piață creează dezechilibru între cererea și oferta de valută, iar piața ca și în orice model economic se echilibrează prin modificarea prețului, în cazul dat dolarul se scumpește și are loc pe de alta parte deprecierea monedei naționale”.

Graficul evoluției cursului leu-dolar în perioada 15.08-11.09.2014
sursa foto: https://www.facebook.com/stas.madan
sursa: https://www.facebook.com/stas.madan
In this article


Join the Conversation

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.