Interviu acordat în exclusivitate pentru AIS MOLDPRES de către viceprim-ministrul Stephane Bride, ministru al Economiei
Dle ministru, din discuțiile cu reprezentanții UE, Băncii Mondiale, mediul de afaceri pe care le-ați purtat, vă așteptați ca reformele să devină cuvîntul de ordine în anii ce vin? Care reforme stau primele pe agendă?
Dumneavoastră le spuneți reforme, eu le numesc schimbări în bine, pentru că de schimbări în bine avem nevoie toți. Sînt convins că nu sînt doar eu cel care înțelege acest lucru, de aceea am mare încredere că nu vom avea piedici în implementarea reformelor, modernizărilor, schimbărilor în bine de care are nevoie societatea. Anume aceste lucruri am discutat cu partenerii noștri europeni și internaționali, cărora le-am spus ce vă spun și dumneavoastră: în primul rînd nu există tabere diferite, nu există noi, guvernanții și ei, antreprenorii sau cetățenii. Iar pornind de la acest lucru, de la ministerul Economiei nu doar că veți auzi, dar veți și putea vedea concret cum se îndeplinesc angajamentele cu UE în beneficiul investitorilor și cetățenilor.
Ați declarat că Republica Moldova are un potențial enorm, nevalorificat, în special în sectorul agrar. La sigur, există multe lucruri de făcut şi în alte domenii. Pe fondul planurilor pe care le aveţi şi sprijinului din exterior este posibil ca acest potenţial să fie valorificat deja în următorii ani?
Sigur. Ne vom implica serios în implementare pentru a pune în acţiune acest potenţial al sectorului agricol şi pentru a-l face eficient şi competitiv. În acest sens avem inclusiv susținerea partenerilor externi.
Moldova a acceptat deja competiţia cu mediul economic european, cu tot ce înseamnă: libera circulaţie a mărfurilor, capitalului şi a forţei de muncă, dezvoltarea tehnologică etc. Iată de ce este important să ne identificăm punctul forte al competitivității noastre ca țară, care ar putea proveni inclusiv dintr-un specific național, precum produse tradiționale sau ecologice noi pentru UE.
Un mediu de afaceri competitiv şi un climat investiţional atractiv sînt decisive în dezvoltarea unei economii. Ce ar trebui, în opinia D-voastră, de schimbat ca Republica Moldova să devină o destinaţie atractivă pentru investitorii străini şi favorabilă pentru afaceri?
În primul rînd trebuie schimbată atitudinea autorităților centrale și locale față de investitorii care vin în Moldova și sînt dornici să creeze locuri de muncă. Aș propune mai puțină aroganță în interacțiunea cu investitorii străini și mai multă deschidere și comunicare. Investitorii sînt contribuabili și pot avea un rol important în construirea bunăstării populației.
În paralel, Ministerul Economiei își îndeplinește responsabilitățile sale: implementarea Reformei Regulatorii, care va elimina barierele administrative și normative, lansarea ghișeului unic, aplicarea Strategiei Naționale pentru Dezvoltarea IMM-urilor, a Foii de parcurs privind sporirea competitivității etc.
Prognoza de creştere economică pentru acest an, lansată recent de IDIS „Viitorul”, nu este dintre cele optimiste. Aceasta arată chiar o descreştere pe toate direcţiile. Aveţi o estimare, fie şi personală, privind evoluţia economiei în anul 2015?
Se fac prognoze în descreștere pentru mai multe state din regiune, nu doar pentru Moldova. Situația economică a Moldovei este dependentă de evoluția economiei mondiale, a țărilor care ne sînt parteneri comerciali.
Dar noi trebuie să ținem cont de faptul că am avut o creștere economică bună în anii anteriori și să lucrăm pentru a menține riscurile din regiune la nivel minim. Putem acționa pe plan intern, și aici vom face tot posibilul pentru a încuraja economia, pentru a oferi încredere mediului de afaceri, pentru a stimula investițiile și pentru a crește numărul locurilor de muncă.
Alina
Bride fiind si el un investitor strain venit cindva in RM tare bine cunoaste care sunt piedicile care trebuie eliminate ca RM sa devina atractiva pentru gigantii economici straini, ca sa investeasca la noi in afaceri ce sa formeze si locuri de munca dar sa aiba si un aport la economia statului nostru.