Suportul Bugetar din partea Uniunii Europene pentru Republica Moldova – în aşteptarea îndeplinirii anumitor condiţii

Delegaţia Uniunii Europene în Republica Moldova ca răspuns la întrebările din partea reprezentanţilor mass-media din Republica Moldova privind operaţiunile de Suport Bugetar din partea Uniunii Europene şi a stării actuale a plăţilor, a emis un comunicat prin care explică că:

Plăţile de Suport Bugetar sunt subiectul îndeplinirii tuturor condiţiilor stipulate în acordurile încheiate cu Guvernul Republicii Moldova, cât priveşte obiectivele politicilor sectoriale, stabilitatea macro-financiară, precum şi respectarea principiilor de supraveghere bugetară şi transparenţă. Realizarea obiectivelor politicilor este evaluată în baza unor referinţe incluse în operaţiunile de Suport Bugetar.

Binecunoscutele aspecte din sectorul bancar al Republicii Moldova au cauzat îngrijorări în ceea ce priveşte stabilitatea macro-financiară. În acest context, Uniunea Europeană este de părerea că un program al Fondului Monetar Internaţional (FMI) va reprezenta garanţia că aceste preocupări sunt abordate.

Plăţile de Suport Bugetar din partea Uniunii Europene pot fi procesate doar după aprobarea programului FMI. Deoarece un program nu poate fi solicitat de un guvern interimar, aceasta reprezintă încă un motiv serios de a accelera procesul, în curs, de formare a noii coaliţii de guvernare.

Ambasadorul UE în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, menţionează: „Uniunea Europeană subliniază importanţa formării cât de curând posibil a unei noi coaliţii de guvernare. Odată cu preluarea funcţiilor, noul guvern trebuie să expedieze, neîntârziat, o solicitare către Fondul Monetar Internaţional (FMI) pentru a negocia un nou program FMI. Aprobarea unui astfel de program va restabili încrederea în stabilitatea macro-financiară a Republicii Moldova şi va pava calea spre reluarea debursărilor de Suport Bugetar în cadrul asistenţei din partea UE”.

Sursa: BDR Associates

In this article


Join the Conversation

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.