Valorile Mobiliare de Stat au pierdut teren Depozitelor

În luna mai 2016, Banca Naţională a Moldovei (BNM) a organizat 5 licitații de vânzare a valorilor mobiliare de stat (VMS).

În graficul prezentat mai jos (03 mai – 31 mai 2016) sunt indicate ratele medii ponderate la Bonuri de trezorărie formate după fiecare licitație, care au loc săptămânal în fiecare zi de marți. Observăm o scădere accentuată a ratelor pe parcursul lunii.

[amcharts id=”chart-4″]

După micșorarea principalelor indicatori ai politicii monetare în ultimele luni și diminuarea inflației, au început să scadă și dobânzile la valori mobiliare de stat. Cu toate că şi ratele dobînzilor la depozite sunt în scădere, Valorile Mobiliare de Stat s-au clasat pe un loc inferior în interesul de a investi resursele financiare. Pînă la sfîrşitul anului se prognozează în continuare scăderea profitabilităţii la VMS.

Pentru luna iunie este mai rentabil investirea în depozite bancare. Conform datelor prezentate de portalul BancaMea.md, dobânda maximă la depozite oferită de bănci pentru termeni corespunzători este următoare:

  • pentru 3 luni – 15,5%;
  • pentru 6 luni – 16,5%;
  • pentru 12 luni – 17%.

Următoarele licitaţii de vânzarea a VMS vor fi organizate pe 7, 14, 21 și 28 mai.

sursa: BNM / Bancamea.md

In this article


Join the Conversation

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.