Veaceslav Negruţa i-a scris lui Timofti şi Leancă despre ceea ce se întâmplă în sistemul bancar din Moldova

Fostul Ministru al Finanţelor, Veaceslav Negruţa a publicat pe blogul său o scrisoare adresată Preşedintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofti şi Prim-ministrului în exerciţiu şi desemnat, Iurie Leancă.

În scrisoare, Negruţă se arată îngrijorat de evoluţiile ce au loc în unele bănci comerciale de la noi, de ceea ce se întâmplă cu întreg sistemul financiar-bancar, dar şi de ceea ce se întâmplă în general cu Republica Moldova.

Dlui Nicolae Timofti, Preşedintele Republicii Moldova

Dlui Iurie Leancă, Prim-ministru în exerciţiu şi desemnat

Stimate Domnule Preşedinte,

Stimate Domnule Prim-ministru,

Ca şi întreaga societate urmăresc cu mare interes, dar cu multă îngrijorare, evoluţiile ce au loc în unele bănci comerciale. În esenţă – ce se întâmplă cu întreg sistemul financiar-bancar, dar în general – ce se întâmplă cu Republica Moldova.

Mayer Amshel Rothschild (1743-1812) zicea: „Daţi-mi controlul asupra monedei unei naţiuni, şi nu-mi pasă cine face legile [ţării]”. Cam aşa stau lucrurile şi în Republica Moldova.

Pentru a ajuta domniile voastre să înţeleagă un pic mai bine de ce, când şi cum a fost posibil să ajungem aici o să prezint un mic extras, o Notă, din raportul ministrului finanţelor din aprilie 2013 către Comisia specială parlamentară pentru examinarea situaţiei la BEM şi în sectorul bancar. Comisie condusă în 2013 de către autorul Notei din 2005, dar şi a sesizării depuse în august 2012 la Curtea Constituţională, care contestase dreptul Statului de a deţine pachetul majoritar de 56% la BEM.

Raportul ministrului finanţelor din aprilie 2013, în patru capitole la acel moment, a fost prezentat membrilor Comisiei speciale parlamentare, consilierilor domniilor voastre, dar şi altor instituţii ale Statului.

Nota anexată indică clar filozofia şi rolul atribuit Republicii Moldova de „spălătorie” regională, cu toate riscurile relevante ulterioare (geo-politice, de securitate, economice, investiţionale, de litigii internaţionale interminabile, etc.). Dar şi clar arată interesele de grup care au dominat modificările legislaţiei din domeniu financiar-bancar şi domenii conexe, cu începere din 2006 şi terminând cu 2014 (merită o dedicaţie specială acest subiect, dar în special eliminarea impozitului pe venit în 2008, unicul impozit plătit de către băncile comerciale la buget, pentru a ascunde fluxurile intrărilor şi ieşirilor din care se formau veniturile şi pentru eliminarea urmelor şi în alte registre, deşi pretextul a fost prezentat altfel, iar contextul economic necesita măsuri exact inverse în acea perioadă). Dacă facem legături între cele expuse în Notă (2005) şi evenimentele din perioada de timp ce a urmat, clar vedem fluxuri exorbitante care au tranzitat Republica Moldova, dar şi care au fost extrase de aici. Diferite etape şi diferite grupuri de interese. Trans-partinice.

Această Notă este punctul de pornire de la care au plecat, rând pe rând, mai multe grupuri de interese în încercarea lor de a prelua controlul asupra anumitor pachete de acţiuni iniţial, dar şi a BEM în întregime ulterior. Şi nu e vorba doar de BEM. Dar e vorba şi de „jucărica” filozofului. Utilizată activ ultimii ani de către noii „parteneri de afacere”.

Trebuie să menţionez că în acea perioadă, în 2004-2005, o condiţie din partea UE pentru aderarea Letoniei era exact eliminarea categorică şi necondiţionată a tuturor practicilor de legalizare a banilor „кочующие по миру”.

Sper să fie util şi acest mic extras. Dacă rapoartele mai mari se citesc greu sau nu ajung să fie citite.

Cu mult respect pentru funcţiile pe care le deţineţi,

Veaceslav Negruţa

Om şi cetăţean al Republicii Moldova

Ministru al finanţelor 2009-2013

08 februarie 2015

Anexa: doc. Scrisoarea ex-consilierului prezidenţial pe probleme economice, Oleg Reidman, adresată fostului preşedinte al R. Moldova, Vladimir Voronin.

sursa: blogul lui Veaceslav Negruţa



Join the Conversation

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.