edufin.md
250 subscribers
272 photos
21 videos
1.1K links
Prima platformă de educație financiară din Republica Moldova https://edufin.md

Un proiect lansat de Asociația Oștească Platforma de Educație Financiară "EDUFIN" https://edufin.org
Download Telegram
to view and join the conversation
Cursul Băncii Naționale a Moldovei 📆 10/02/2021
🕛 Brian Tracy scrie în cartea „Managementul eficient al timpului” că există un sistem care dublează productivitatea muncii. Punând acest sistem în aplicare, noi putem să îmbunătățim cu mult managementul timpului personal. Cum este în stilul lui Brian Tracy, în baza acestui sistem, vine cu recomandări 👉 https://edufin.md/cum-ne-ridicam-productivitatea-muncii/
O întâlnire organizată de @UsabilityLab cu experți din domeniul neo-băncilor.

Neo-băncile fac parte dintr-o categorie mai largă de instituții financiare cunoscută sub numele de "Challenger Banks", acestea bazându-se pe canalele digitale ca fiind singurul sau cel mai predominant mod de a interactiona cu clienții

👉 https://youtu.be/ypMHkH5fG2c
Cursul oficial al Băncii Naționale a Moldovei 📆 12/02/2021
🏦 Tranzacții la Bursa de Valori a Moldovei 📆 17/02/2021 #Moldova
Salariu minim in țările UE via Radio Europa Liberă
Noi obligațiuni ai Golden Foods Snacks la Bursa de Valori București https://facebook.com/story.php?story_fbid=756154028668217&id=368882289919125
Victoriabank va lansa serviciul 3D secure 2, ultima versiune a standardului de securitate pentru plățile online, ce are drept scop protecția suplimentară a deținătorului de card și reducerea fraudelor din zona E-commerce. Funcționalitatea sistemului constă în existența și furnizarea unei parole unice suplimentare ori de câte ori se face plată online, pe un site cu 3D Secure 2 activat.

În acest context, Victoriabank vine cu recomandarea de actualizare a datelor bancare, furnizate în cererea de emitere a cardului. Trebuie să vă asigurați că aveți un număr de telefon indicat în sistemul bancar sau că acesta este unul la care aveți acces.

Verificarea numărului poate fi realizată online prin VB24, accesând din meniul principal următoarele opțiuni: Setări >> Informații de contact >> Numărul de telefon principal, sau telefonând operatorul de la Call Center, Carduri bancare 24/24, la (022) 210202/ 210303. Detalii despre 3D Secure găsiți aici: https://www.victoriabank.md/ro/details-3d-secure
Atenție, fraude bancare

Moldova Agroindbank nu apelează clienții prin intermediul #Viber, nu solicită informații privind soldurile de mijloace financiare, parole OTP sau datele privind termenul de expirare a cardului, CVV cod etc.🚫

Te rugăm să manifești maximă prudență și să nu cazi în plasa escrocilor, chiar dacă aceștia utilizează logotipul Băncii sau alte elemente de identitate vizuală ale #MAIB. Fii vigilent și reține că pentru primirea unui transfer de bani la 💳cardul bancar este suficient numărul de card, numele şi prenumele. Atât!

În caz de suspiciuni că informația despre contul de card ți-a fost furată, iar cardul - compromis, îl poți bloca imediat prin aplicaţia mobilă #MAIBank sau prin Self Service, 📞apelând Contact Center la 1313.
Comisia Națională a Pieței Financiare a aprobat prospectele de oferte publice pentru efectuarea primelor emisiuni de obligațiuni anunțate de către Primăriile din Sîngera și Ceadîr-Lunga. Emisiunile de obligațiuni inițiate de cele două autorități publice locale reprezintă o premieră pentru piața de capital din R. Moldova, sursele financiare atrase prin intermediul emisiunii, urmând a fi utilizate pentru implementarea unor proiecte de infrastructură în cele două localități.
Prospectul de ofertă înregistrat de Primăria Sîngera prevede emisia publică de obligațiuni de clasa I (cu termen de circulație de 2 ani) și de clasa II (cu termen de circulație de 3 ani), cu o valoare nominală totală de 4,5 mil. lei (1000 lei valoarea nominală per obligațiune). Astfel, finanțările rambursabile contractate de Primăria Sîngera sub forma emisiunilor de obligațiuni vor fi folosite pentru aprovizionarea cu apă potabilă a gospodăriilor din localitate și construcția rețelei de apeduct în zonele în care aceasta lipsește (cartierul nou Sîngera-Revaca, de care ar urma să beneficieze circa 300 de gospodării).
La rândul său, prospectul de ofertă înregistrat de Primăria Ciadîr-Lunga vizează emisia publică de obligațiuni municipale de o singură clasă (cu termen de circulație de 3 ani), cu o valoare nominală totală de 3 mil. lei (1000 lei valoarea nominală per obligațiune). Sursele acestei emisiuni de obligațiuni urmează a fi utilizate pentru dezvoltarea infrastructurii locale, în particular reconstrucția a 11 drumuri și trotuare din municipiu.
Rata de dobândă la ambele oferte publice variază între 6,5-6,7 la sută anual, acestea fiind intermediate de BC „Victoriabank” SA. Procesul este susținut inclusiv de o echipă de experți din cadrul Centrului Analitic Independent „Expert-Grup”, care implementează proiectul: ”Obligațiunile guvernamentale locale - ca măsură de sporire a autonomiei locale”, finanțat de Ambasada Regatului Țărilor de Jos la Chișinău.
Conform legislației naționale, obligațiunile emise de autoritățile publice locale sunt instrumente de datorie pentru a obține finanțare, de regulă pentru investiții capitale.
În opinia autorității de supraveghere, obligațiunile emise de autoritățile publice locale pot servi drept un imbold pentru înviorarea pieței de capital și diversificarea oportunităților de afaceri pentru potențialii investitori.
***Cele două prospecte de ofertă publică pot fi consultate la sediul celor două Primării și Intermediar, pe paginile web ale acestora, precum și pe pagina oficială web (www.cnpf.md), după publicarea avizului privind lansarea ofertei publice.
Serviciul de presă al CNPF
Bursa de Valori a Moldovei anunță pe pagina oficială că în baza documentelor prezentate de către Mobiasbanca–OTP Group, au fost înregistrate modificări ale datelor societăţii pe acţiuni „Mobiasbanca–OTP Group” S.А., şi anume:
s-a schimbat denumirea din BC „Mobiasbanca–OTP Group” S.А. în “OTP Bank” S.A.
s-a schimbat codul ISIN din MD14MBIS1000 în MD14OTPB1008.
Acțiuni spre vânzare pe piața reglementată a Bursei de Valori a Moldovei:

👉 SA "MOLDASIG" - 296,75 MDL per acțiune
👉 BC "EUROCREDITBANK" SA - 23,32 MDL per acțiune
👉 BC "ENERGBANK" SA - 222,80 MDL per acțiune
👉 SA "BANCA DE FINANTE SI COMERT" - 220.00 MDL per acțiune
BNM întreprinde măsuri antiinflaționiste

Comitetul executiv al BNM a decis  cu vot unanim majorarea ratei de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt cu 1,0 puncte procentuale până la 3,65% anual.

Totodată, s-a mărit cu 1,0 puncte procentuale ratele de dobândă la creditele și la depozitele overnight - până la 6,15% și, respectiv, până la 1,15% anual. Nivelul rezervelor obligatorii a rămas același
(video) Lansarea ofertelor publice de obligațiuni de către Primăria or. Sîngera și Primăria mun. Ceadîr-Lunga https://www.privesc.eu/Arhiva/95862