Asociația Obștească Platforma de Educație Financiară ”EDUFIN” a relansat, în anul 2016, Platforma Online de Educație Financiară – EDUFIN.MD, care are scop de a promova educața financiară în rândul societății.

Platforma EDUFIN.MD este o continuare a proiectului lansat în anul 2014 – Portalul informativ financiar-economic Wall Street Moldova.

Membrii asociației consideră că o societatea educată financiară e o societate care înțelege mai bine produsele și conceptele financiare, precum și are posibilitatea să-și dezvolte competențele necesare pentru a-și aprofunda cunoștințele în domeniul financiar, și anume să fie conștienți de riscurile și oportunitățile financiare și să ia decizii avizate în materie de servicii financiare.

Educația financiară vine în completarea măsurilor menite să garanteze informarea, protecția și consilierea în mod corespunzător a societății care în fiecare zi sunt consumători de servicii financiare.

Educația financiară poate contribui la stabilitatea financiară prin sprijinirea societății în a alege produse și servicii corespunzătoare, reducând astfel rata creditelor neperformante, și anume pentru împrumuturi și credite ipotecare, sporind diversitatea și, prin urmare, securitatea economiilor și a investițiilor.

Persoanele care au primit o educație financiară sunt în măsură să aleagă produse și servicii mai puțin oneroase, de o calitate superioară și mai adecvate, accentuând astfel concurența, încurajând inovarea și solicitând îmbunătățiri ale calității și diversității acestora, ceea ce duce la o mai mare eficacitate în sectorul financiar și la o îmbunătățire a bunăstării economice.

Consumatorii care au încredere în capacitatea lor de a investi pot aduce lichidități suplimentare pe piețele de capital, care pot fi utilizate ulterior pentru finanțarea micilor întreprinderi din Republica Moldova, un element-cheie în sprijinirea creșterii economice și a locurilor de muncă.

Asociațiile de consumatori structurate și bine informate în materie financiară pot avea, de asemenea, rolul unei contraponderi politice în procesul elaborării regulamentelor, reducând astfel riscul unei sechestrări din partea sectorului financiar asupra dispozițiilor legale. Prin urmare, educația financiară ar putea avea efecte semnificative care să se răspândească asupra ansamblului economiei.

Educația financiară poate încuraja consumatorii să compare ofertele prestatorilor de servicii, indiferent de situarea geografică a acestora, permițându-le astfel să beneficieze de posibilitățile oferite de piață.

Împreună putem schimba Republica Moldova!