Oare chiar avem nevoie de bani împrumutati de la banca? În rândurile următoare o să explic gândirea pe care trebuie să o avem în momentul în care ne gândim la un credit bancar, pentru că fie că vrem, fie că nu vrem un credit bancar nu e o joaca.Indiferent ce promite banca, trebuie să avem în vedere multe aspecte.
Creditele bancare sunt acele împrumuturi în bani având ca şi creditor instituţiile ne/bancare oferite persoanelor fizice, juridice şi PFA-urilor printr-un contract stabilit cu anumite clauze contractuale respectat de ambele părţi.
Oare chiar avem nevoie de bani împrumutaţi de la banca? În rândurile urmatoare o sa explic gândirea pe care trebuie să o avem în momentul în care ne gândim la un credit bancar, pentru că fie că vrem, fie că nu vrem un credit bancar nu e o joaca. Indiferent ce promite banca, trebuie să avem în vedere multe aspecte.
De ţinut minte faptul că pentru orice tip de finanţare în timp, chiar dacă e vorba de credite garantate sau negarantate(acestea au o valoare mai mare în jurul sumei de + 15.000 euro)şi în 1, 5, 10, 30 ani vei achita în plus cel putin 25% (şi asta în cazurile bune care au cam disparut), însă de obicei va trebui să achiţi dublu înapoi din simplu motiv că instituţia care ţi-a oferit acest împrumut trebuie cumva să facă un profit din această afacere.
Ca o idee generală, ceea ce trebuie să ştim despre credite e ca sunt împrumuturi oferite de anumite institutii, şi oricât de mic ar fi împrumutul plătim mult mai mult înapoi.
Şi bineînţeles de menţionat faptul că orice împrumut am face, noi nu ieşim în câstig, doar banca!
Care e motivul pentru care doresc acest credit ?
Fie că avem nevoie de mobilă nouă sau dorim să ne cumparăm o casă/maşină trebuie să ne gândim extrem de bine la acest lucru.Cea mai generala şi bună întrebare e urmatoarea:
Doresc cu adevarat un credit de la bancă? Poate da, poate nu.
Mai jos o să iti ofer întrebarile pe care trebuie să ţi le pui ţie, personal înainte de a face acest pas:
1. Ce voi face cu banii din împrumut ?
Fie că vrei să îţi schimbi maşina, casa sau să îţi renovezi casa, nu contează până la urmă.Casa din care vrei să te muti aproape se dărâmă pe tine? Maşina pe care o deţii nu mai are nici o şansă să mai pornească vreodată? Vrei pur şi simplu să ai o maşină de fiţe?
Gândeşte-te bine, nu lăsa pe nimeni să te influenţeze, doar tu poţi decide şi tu poţi alege răspunsul cel mai bun pentru tine.
2. Chiar am nevoie de acel obiect/lucru pe care îl voi cumpara din banii împrumutaţi?
Nu mai poti rezista nici un moment aşa? Cu siguranţa că nu, depinde doar de tine şi de dorinţa ta. Ai nevoie de banii respectivi pentru binele familiei tale? Pentru a avea o viaţă mai uşoară? Asta tu decizi !
Dacă peste 10 ani o să-mi pierd locul de muncă actual şi o să am un venit mult mai mic(sau chiar nici unul), oare cum voi achita ratele lunare? Cine mă va ajuta să îmi revin financiar? Dacă se va ajunge la executarea silită ce se va întâmpla? (pentru un credit mare ipoteca va fi casa ta) Cum mă voi descurca ?
3. Cum o sa fie viaţa mea fără lucrul/obiectul pe care l-aş putea cumpăra din banii împrumutaţi?
Şi din nou: Chiar am nevoie de aceşti bani împrumutaţi de la bancă?
Aceste întrebari repedă-le zi de zi, până vei fi sigur pe tine şi îţi vei spune: Da, sunt ferm convins că doresc aceşti bani şi da, mă voi descurca eu în următorii ani cu ratele indiferent ce se va întâmpla sau nu, nu doresc aceşti bani cu adevărat.
ATENŢIE la contractul pe care îl semnaţi!
Sunt sigur şi din propria experienţa că 1/1000 persoane cel puţin şi nu exagerez deloc, nu citesc nici măcar 15% din contract în momentul semnării acestuia.
De ce? Inconştienţa, nepăsare (cand se gandesc câţi bani o sa primeasca în minutele urmatoare ce mai conteaza hartiile alea semnate?!), graba şi bineînteles nici banca nu doreste acest lucru. Cu cât eşti mai informat cu atât eşti mai puternic împotriva lor.
Cunosc personal persoane pe care banca i-a înnebunit la cap cu telefoane peste telefoane pentru un credit dar nu să achite, ci să facă o cerere pentru obţinerea creditului respectiv, şi iaraşi nu glumesc şi nici nu exagerez.
În contract sunt cateva capitole pe care nu trebuie să le neglijăm şi mai exact:
1. DOBÂNZILE ŞI COMISIOANELE
Mare atenţie la acest capitol, citiţi-l cu atenţie nu doar să fie citit, trebuie sa înţelegeţi tot ce scrie acolo, de asemenea dobânda poate fi fixă sau variabilă.
Dacă aveţi orice fel de nelămurire, cât de mică, întrebaţi, e dreptul vostru, creditorul are obligaţia să vă explice absolut tot pentru a putea evalua corect creditul si ceea ce reprezintă. O să scriu curând un articol despre contractul unui credit şi tot ce presupune acesta.
2. CLAUZELE CONTRACTUALE
Tot ce ţine de clauze contractuale, trebuie citit neapărat şi înţeles. Trebuie să ştiţi ce se va întampla daca nu veţi achita ratele la timp, care sunt consecinţele, când se va ajunge de la calea amiabilă la calea legală, e dreptul tău să faci anumite contestaţii în cazul nerespectării contractului din partea băncii şi care e dreptul băncii legal prin care poate acţiona în instanţa recuperarea creditului.
Riscurile la care ne supunem neachitării ratelor la timp?
Bineînteles ca sunt anumite riscuri, iar acestea trebuie cunoscute foarte bine de persoanele care sunt datoare băncilor şi de persoanele care vor un împrumut în viitorul apropiat sau îndepărtat:
a) Cresterea penalizărilor – aceste penalizări sunt puse de bancă conform contractului pe care l-aţi semnat.
b) Raportarea în biroul de credit
c) Proprirea pe contul de salarii – practic banca are posibilitatea legală să blocheze contul clientului cu scopul recuperarii sumelor necesare de bani şi mai exact banca poate bloca ½ din suma contului banca. Clientul nu mai poate retrage banii sau să îi gestioneze.
d) Executarea silita
Concluzie
Ca şi o concluzie generală trebuie să înţelegem faptul ca trebuie să ne gândim extrem de bine în momentul în care dorim un credit.
Chiar dacă banca te stresează şi te înnebuneşte la cap cu telefoane peste telefoane că datorita fidelitaţii tale îţi oferă acum un credit.
Gândiţi-vă foarte bine când faceţi acest pas, cântariţi foarte bine cauza pentru care doriţi un credit şi alegeţi cu mintea nu cu sufletul. Nu vă lasaţi influenţaţi de nimeni.