Ieri a fost o isterie, dar după observațiile mele, o EUFORIE pe Facebookul moldovenesc privind căderea liberă a cursului rublei rusești față de euro și dolarul american. Abia după ce s-a atins pragul psihologic de 100 ruble/euro (conform Bloomberg – 99.55 ruble/euro) și apoi s-a stabilizat în jurul a 90-91 ruble pentru un euro, au început discuțiile despre impactul pe care devalorizarea rublei rusești îl va avea asupra Republicii Moldova.
Au apărut idei că Vladimir Putin nu va lăsa așa lucrurile să continue și probabil va începe un război. Părerea mea e că nu se va ajunge la asta.
Cum ar putea să influențeze Republica Moldova?
Se presupune că deprecierea leului față de dolar e corelată cu deprecierea rublei. Consider că sunt alți factori mult mai relevanți, iar cursul rublei e folosit doar ca o posibilă explicație, ascunzând situația reală. Un alt exemplu concret: Republica Moldova face comerț intens cu Ucraina, în unii ani această țară fiind cel mai important partener comercial, iar deprecierea semnificativă a hrivnei, nu a afectat cursul de schimb al leului moldovenesc.
Cauzele deprecierii leului moldovenesc trebuie căutate mai degrabă în următoarele domenii:
– Menținearea prețului înalt la petrol pe piața internă;
– Îndeplinirea Bugetului de Stat la capitolul venituri;
– Speculații de diferită natură.
O temă aparte sunt emigranții moldoveni din Rusia și soarta lor. Ei au cel mai mult de suferit din cauza deprecierii rublei, dar și familiile lor din Moldova. Veniturile lor vor scădea dramatic nu doar din cauza deprecierii rublei, dar și din cauza înrăutățirei situației economice din Rusia. Astfel, s-ar putea ca o parte din ei, nu e clar câte %-e, să se întoarcă în Republica Moldova. Partea negativă e că va crește rata șomajului, va trebui timp și resurse pentru a-i încadra în câmpul muncii, există riscuri aferente persoanelor neangajate ș.a. Partea pozitivă există și anume: de obicei, migranții, pe lângă remitențele trimise, dețin și economii, care sunt mai mari decât remitențele. O dată cu întoarcerea în țară, ei ar putea aduce și economiile lor, ceea ce ar putea contribui la dezvoltarea economiei prin:
Consum, de unde se vor acumula impozite la buget, se vor dezvolta companiile locale, atît producătorii autohtoni, comercianții și importatorii.
Depozite, care ar putea contribui la acordarea creditelor pentru companiile locale și va dezvolta sistemul bancar.
Antreprenoriat – investiții într-o afacere proprie.
Noi trebuie să spunem merci că în ultimii ani, dar și în ultimele luni în special, relațiile comerciale cu Rusia au scăzut, iar cele cu UE și alte țări – au crescut. De asemenea, ponderea tranzacțiilor în ruble rusești în Moldova e relativ mică, comparativ cu tranzacțiile cu dolari americani și euro.
În concluzie:
Rudele emigranților din Rusia ar putea avea venituri disponibile mai mici.
O parte din emigranți din Rusia ar putea să revină în Moldova, ceea ce ar putea avea consecințe și negative, și pozitive.
Fluctuația leului nu depinde de fluctuația rublei rusești.
Un sfat GRATIS: cumpărați acum produse rusești autohtone, pe care le-ați putea utiliza în consum, business sau care corespund anumitor necesități ale voastre.
sursa: Bologan.com