La Forumul Bancar de la Soci, șeful Serviciului Federal de Monitorizare Financiară al Federației Ruse, Iurii Chihancin a declarat că Legea FATCA a Statelor Unite ale Americii (SUA) amenință sistemul financiar din țara sa, scrie Ria Novosti.
Chihancin este nemulțumit de faptul că instituțiile financiare din Federația Rusă devin agenți fiscali, agenți informaționali ai economiei americane. El a declarat: „Astfel de sisteme au început să fie incluse și în alte țări, şi este evident că pot deveni un pericol serios pentru sistemul nostru financiar”.
Legea FATCA obligă băncile străine să prezinte informație despre conturile cetățenilor americani Serviciului Fiscal al SUA, iar băncile care nu vor prezenta această informație, riscă să fie supuse impozitării în mărime de 30% din decontările efectuate prin băncile corespondente.
Șeful Serviciului consideră că această lege poate fi echivalată cu instrumentele de sancționare. El nu este împotriva acestui mecanism doar în momentul în care este unul multilateral.
FATCA sunt inițialele de la Foreign Account Tax Compliance Act, o lege americană aprobată în 2010 pentru a opri utilizarea băncilor offshore, în special din Zurich și Geneva, pentru ascunderea de active impozabile. Legea, din care o parte a intrat în vigoare de la 1 iulie, 2014 este cea mai importantă și mai controversata lege dezvoltata în ultimele decenii pentru lupta internațională împotriva evaziunilor fiscale. Este temută și urâtă de cei bogați din cauza complexității sale, a aplicării la nivel global și a costului de conformare ridicat. Un vechi bancher a caracterizat-o ca fiind „incredibil de extrateritorială”, scrie Bussines 24 cu referire la The Economist.