Romanii tin peste 55 miliarde de lei in depozite pe termen foarte scurt, cu scadenta de o zi, iar acesti bani nu produc beneficii consistente pentru deponenti sau economie, sustin reprezentantii celor mai mari fonduri de investitii din Romania prezenti la evenimentul „Primavara Investitionala”, organizat de Bursa de Valori Bucuresti (BVB). Datele Bancii Nationale a Romaniei (BNR) arata ca valoarea depozitelor pe termen scurt a crescut in 2016 fata de 2015 cu aproape 39%, de la 39,9 miliarde de lei la 55,4 miliarde de lei.
„Anul trecut au crescut depozitele populatiei si aproape 15 miliarde de lei s-au dus in plus in depozite overnight (n.red. depozite in care termenul de scadenta este ziua lucratoare urmatoare datei constituirii). Banii aceia nu produc suficient pentru client si aproape zero pentru economie, deci nimeni nu are de castigat,” a explicat Mihai Purcarea, CEO al BRD Asset Management.
Educatia financiara deficitara reprezinta unul dintre motivele care explica apetenta romanilor pentru depozite, in detrimentul plasarii economiilor in fonduri de investitii, piata de capital sau alte instrumente financiare, au afirmat administratorii de fonduri de investitii.
„Pentru romani, prima sursa de sfaturi despre cum sa-ti gestionezi banii o reprezinta familia si prietenii, conform unui studiu IMAS. Peste jumatate dintre femei (55%) si aproape 40% dintre barbati isi obtin astfel sfaturile cu privire la modul de economisire. Din pacate, Romania are cel mai scazut grad de educatie financiara din Uniunea Europeana, conform unui sondaj Standard & Poor’s, si astfel este foarte probabil ca romanii sa solicite cui nu trebuie dintre apropiati sfaturi despre cum sa-si investeasca banii agonisiti cu atata truda,” a spus Lucian Anghel, presedintele Consiliului de Administratie al Bursei de Valori Bucuresti.
Acesta este si motivul pentru care abordarea BVB in aceasta privinta este orientata catre investitorii individuali. „Prin proiectele consacrate ale BVB, precum Forumul Investitorilor Individuali, platformele educationale online si instrumentele de tranzactionare dedicate investitorilor de retail, am ajuns sa cream un ecosistem fara precedent in Europa de Sud-Est. Suntem cea mai dinamica bursa din regiune,” a spus Ludwik Sobolewski, CEO al BVB.
In Romania, educatia financiara modesta isi face simtite efectele in randul populatiei, spune Dragos Manolescu, directorul general adjunct al OTP Asset Management. „In afara de stocul de depozite, trebuie sa tinem cont ca peste 90% din banii investiti stau in cvasi-depozite, acele fonduri de obligatiuni care aduc mai mult decat un depozit bancar, insa pe termen lung, spre deosebire de actiuni, nu pot capta cresterea economica,” a sustinut Manolescu.
„La obligatiuni majoritatea clientilor se gandesc ca sunt asemanatoare sau identice cu depozitele bancare. Cu toate acestea, putini iau in calcul potentiala fluctuatie ce ar putea aparea in cazul cresterii de dobanda. Uitandu-ma la nivelul dividendelor si obisnuintei clientilor de a privi de la bun inceput actiunile ca fiind volatile, cred ca actiunile nu reprezinta un risc mare. Atata timp cat clientul intelege riscul si si-l asuma, avem potential de crestere,” a spus Aurel Bernat, director general adjunct la BT Asset Management.
Drumul spre investitiile in fonduri de actiuni nu este insa foarte circulat, a aratat Dragos Neacsu, presedintele Erste Asset Management. „Daca ar castiga maine 100.000 de euro, primele investitii ale romanilor ar fi intr-o afacere (15,5%), in calatorii (15,1%) sau in imobiliare (14,2%). Doar 1,5% dintre romani si-ar plasa banii intr-un fond de investitii,” a adaugat Neacsu, citand un studiu sociologic la nivel national, realizat de D&D Research in mai 2016, la solicitarea Erste Asset Management.
„Credem ca un portofoliu ca sa poata genera randamente pozitive trebuie sa fie diversificat, dar trebuie sa luam in calcul si orizontul de timp. Nu putem investi in actiuni pentru trei luni,” a spus Razvan Szilagyi, directorul general al Raiffeisen Asset Management.
Diversificarea este cuvantul-cheie, crede si Milan Prusan, managing director in cadrul NN Investment Partners. „Cel mai greu e sa aplici acest demers de diversificare si mai ales e foarte greu de a administra zona psihologica. E clar ca pentru a fi o industrie credibila care sa atraga noi investitori trebuie sa venim cu un mesaj puternic, sustinut si bine documentat,” a spus Prusan, in cadrul evenimentului „Primavara investitionala” organizat de BVB.
Clientii au motive sa investeasca mai mult in actiuni in acest an, mai ales datorita dividendelor, spun administratorii fondurilor de investitii. „Dividendele sunt mult mai interesante decat dobanzile. Principala tema la BVB este dividendul si sunt ferm convins ca si anul acesta BVB va avea printre cele mai mari randamente ale dividendelor din lume,” a mai spus Manolescu.
Piata de capital din Romania mai are insa o caracteristica pozitiva semnificativa foarte importanta pentru increderea investitorilor. „Romania a avut randamente constant pozitive in echivalent euro timp de cinci ani la rand. Spre deosebire de alte burse, din 2012 si pana in 2016, randamentele de pe piata de capital locala in echivalent euro au fost mereu pe plus si au crescut cu 97% in aceasta perioada. Practic, cine a investit in urma cu cinci ani pe piata de capital si-a dublat investitia in euro,” a declarat presedintele BVB.
„Primavara Investitionala” este un eveniment organizat de BVB dedicat oportunitatilor de investitii la care au participat cei mai mari 6 administratori de fonduri de investitii care gestioneaza 23,4 mld. lei si au cota de piata de 97%: Erste Asset Management – Dragos Neacsu, Presedinte/Director general, Raiffeisen Asset Management – Razvan Szilagyi, Director General, BT Asset Management – Aurel Bernat, Director General Adjunct, BRD Asset Management – Mihai Purcarea, CEO, NN Investment Partners – Milan Prusan, Managing Director, OTP Asset Management – Dragos Manolescu, Director General Adjunct.
Sursa: Bursa de Valori București