Preşedintele Consiliului de administrare al Băncii de Economii a Moldovei (BEM), Ilan Shor, a confirmat miercuri în cadrul unei conferinţe de presă despre cererea BEM pentru procurarea cotei de 100 % din capitalul social al B.C. „UNIBANK” SA, transmite News-Moldova.
“Acţionarii BEM şi-au pus scopul de a majora cota de piaţă a băncii în sistemul bancar, iar una din modalităţi este cumpărarea de acţiuni ale unei alte instituţii bancare”, a explicat Shor.
Potrivit preşedintelui Consiliului de administrare al BEM, “după tranzacţie activele BEM vor fi în jur de 18 miliarde lei”.
„Calificăm acest pas ca unul de perspectivă şi credem că această tranzacţie va duce la consolidarea băncii. O asemenea tranzacţie are loc pentru prima dată în Moldova”, a continuat Shor.
Preşedintele Consiliului de administrare al BEM a mai precizat că dacă această tranzacţie se va produce, atunci „cota statului şi a altor acţionari BEM nu se va modifica, deoarece acţiunile UNIBANK le cumpără BEM şi respectiv toate cotele rămân aceleaşi”.
„Mai mult, preţul la acţiuni se va majora. Respectiv, în urma acestei tranzacţii vor câştiga toţi, începând de la acţionari şi terminând cu banca, în ansamblu”, a menţionat Shor, adăugând că despre intenţia de a desfăşura această tranzacţie a fost anunţată deja Banca Naţională a Moldovei.
Preşedinte interimar al comitetului de conducere al BEM, Viorel Bârcă, a declarat, la rândul său, că în rezultatul acestei tanzacţii „va creşte gradul de accesibilitate atât pentru clienţii BEM cât şi UNIBANK”.
„Toate acţiunile întreprinse de consiliul băncii sunt îndreptate spre a deveni cea mai mare bancă din Moldova. Investiţia va avea avantaje şi pentru clienţii UNIBANK, şi pentru clienţii BEM. Grupul bancar care se va forma va dispune de cea mai mare reţea de filiale şi va dispune de cea mai profesională echipă managerială”, a specificat Bârcă.
Ilan Shor a adăugat că această tranzacţie este una mondială.
„În lume sunt asemenea exemple care au dus la îmbunătăţirea situaţiei în general la bănci”, a concluzionat Shor.
Potrivit unui comunicat al BNM, procurarea de către BEM a cotei de 100 % din capitalul social al UNIBANK „nu presupune în sine fuziunea celor două bănci”.
„În cazul în care o bancă procură cota de 100% din capitalul altei bănci, după obţinerea permisiunii prealabile din partea BNM, ambele bănci continuă să opereze ca două entităţi separate, au conducere proprie și obligația individuală de a respecta legislaţia Republicii Moldova și actele normative ale BNM”, explică BNM.
Decizia cu privire la achiziţia potenţială va fi luată după examinarea pachetului de documente remis de Banca de Economii, potrivit BNM.
Sursa: News-Moldova