Zilele trecute m-am intalnit cu Daniel, un bun prieten si antreprenor ca si mine. L-am intrebat cum ii merge si ce-a facut in ultima vreme. Mi-a spus ca a fost la un curs de vanzari la Munchen si ca a fost foarte bine.
A platit 1200 de euro si mi-a spus ca informatia primita e comparabila cu ceea ce fac eu la cursul de vanzari. Asta m-a bucurat. Ceva totusi il nemultumea. Si, cum eram intr-o pasa curioasa, am insistat.
– Sunt putin dezamagit. Putin mai mult. Stii ca am luat-o pe Loredana, prietena mea, cu mine. Dupa primele doua ore, s-a ridicat si a plecat. Mi-a spus ca nu intelege chiar tot ce se vorbeste acolo si ca se simte prost. Nu am reusit sa o conving sa ramana. Asa ca a stat doua zile in camera de hotel. Nu mi-a picat deloc bine. Am platit eu tot si am senzatia ca nu vrea sa creasca. Acum tot ea e suparata pe mine.
Povestea crabilor
Ce puteam sa-i spun lui Daniel? Am facut o pauza si l-am intrebat:
– Daniel, stii ce se intampla daca pui un crab intr-o galeata? Intrebarea mea l-a lasat cu gura deschisa. Va iesi din galeata, am raspuns eu, umpland tacerea. Dar daca pui acolo trei crabi, stii ce se va intampla?
– Nu stiu…ies din galeata.
– Fiecare dintre ei va incerca sa iasa. Niciunul nu va reusi!! De ce? Pentru ca atunci cand unul dintre ei va urca, ceilalti doi il vor trage inapoi, iar si iar. Ei bine, asa se intampla si cu oamenii. De fiecare data cand dai semne ca evoluezi, se vor afla persoane care sa te traga in jos. Dar oamenii nu fac asta din rautate, nu. O fac din frica de a nu fi parasiti. Pentru ca odata ce vad ca te schimbi, cresti, devii mai bun, au impresia ca ii vei abandona.
– Nu m-am gandit la asta pana acum, imi raspunse Daniel. Dar cum as putea aplica asta in cazul meu? Pana la urma, nu pot controla eu pornirile celorlalti.
– Sunt de acord ca lucrurile pot fi delicate. In ce te priveste, asigura persoanele respective ca nu le vei parasi. Da-le de inteles ca fac parte din planurile tale de viitor. Ca pot evolua si ele la randul lor. De ce sunt lucrurile delicate? S-ar putea sa fie necesar sa parasesti acele persoane care nu inteleg perspectiva ta. Care nu vin cu nimic constructiv pentru tine. Pentru ca s-ar putea sa te astepte oameni care vor sa te traga in sus.
Un principiu esential in networking
– Nu prea cred ca exista oameni care vor sa te traga in sus, a zis Daniel.
– Ai auzit de regula celor 5? L-am intrebat eu. Este un principiu esential in networking.
– Regula celor 5? Nu stiu la ce se refera.
– Oamenii cu care petreci cel mai mult timp te definesc. Conform statisticilor, castigul tau este media veniturilor celor mai importanti 5 oameni din viata ta.
Ii venea greu sa creada. L-am lasat un minut. Incepuse deja sa aleaga persoanele si sa faca niste calcule in mintea lui.
– Sa stii ca asa-i, imi confirma el. Uau! Tocmai am aflat ceva ce nu stiam despre mine.
Ce venituri au oamenii din networking-ul tau?
– Da-mi voie sa iti spun o mica intamplare celebra. Poate ca o stii deja. E povestita de Jack Canfield (autorul seriei „Supa de pui pentru suflet” – cea mai vanduta carte de dezvoltare personala din toate timpurile). Jack era intrigat de mega succesul lui Tony Robbins (cel mai mare trainer si speaker, si la propriu si la figurat :)).
La finalul unei conferinte, l-a intrebat:
– Tony, tu esti de 40 de ori mai bun decat mine?
Tony, cu zambetul pe buze, i-a raspuns:
– Jack, cu siguranta ca nu.
Jack a continuat sa intrebe:
– Si atunci, cum se face ca tu castigi de 40 de ori mai mult decat mine?
Robbins s-a uitat la el si i-a raspuns senin:
– Jack, spune-mi te rog, prietenii tai, cinci dintre cei mai buni prieteni ai tai, cat castiga pe an?
Dupa un pic de timp de gandire, Jack a raspuns:
– In jur de un milion de dolari.
– Ok. Iata secretul meu. Toti prietenii mei castiga mai mult de 40 de milioane de dolari, a raspuns Tony.
In urmatoarea zi, Jack a invitat 4 miliardari in clubul sau de networking.
Networking-ul de calitate
Vrei sa evoluezi? S-ar putea sa ai nevoie sa schimbi timpul pe care il acorzi persoanelor din networking-ul tau, sa inveti sa faci networking eficient. Nu e nevoie sa renunti la oamenii din viata ta, la familie sau prieteni. Doar modifica timpul pe care il petreci cu ei. Investeste timp in relatiile care te vor trage in sus; cauta mereu locuri in care sa faci networking de calitate.
Vei putea, la randul tau, sa fii o figura cheie in evolutia altora. Poate ca astfel oamenii vor deveni mai constienti de vechiul proverb:
„Spune-mi cu cine te insotesti, ca sa-ti spun cine esti.”
Autor: Lorand Soares Szasz / lorand.biz