Este o intrebare destul de buna, nu? Cum reusesc oamenii inteligenti sa faca diverse lucruri cu banii iar dupa o perioada de timp sa devina total dezamagiti de “reusitele lor”?
Iti propun sa te gandesti putin!
Si aici nu ma refer la oamenii fara pic de educatie financiara sau orice alt fel de educatie.
Sa ne gandim la oamenii inteligenti ce au terminat o facultate sau un master si care au obtinut un job datorita competentelor lor sau care au dezvoltat un start-up care a devenit o “mica masina profitabila de facut bani”. Cum ajung acestia sa devina total dezamagiti de propriile situatii financiare desi in decursul anilor au castigat foarte multi bani?
Impreuna cu membrii comunitatii, am identificat trei dintre cele mai frecvente motive:
Au un comportament financiar in pioneze. Desi sunt oameni care au un comportament extraordinar in plan profesional, social sau familial cand vine vorba de comportamentul financiar, acestia il ignora cu desavarsire!
Sunt consumatori implusivi adica “perfecti” pentru comercianti. Cumpara orice, la orice pret. Daca le place ceva, pun in cos netinand cont de cati bani mai au disponibili pana la urmatorul salariu. Chiar retrag bani de pe cardul de credit daca nu mai au bani disponibili in contul de salariu. Ai auzit de astfel de oameni, nu?
Primul pas in schimbarea comportamentului financiar este cu siguranta, analizarea propriului comportament. Daca nu este unul de care sa poti fi mandru, il poti schimba. In schimb, daca procedezi precum strutul – bagi capul in pamant si-ti negi propria situatie financiara – e nevoie doar de putin timp pana cand vor aparea nemultumirile, frustrarile si neajunsurile.
Omit activitatea de planificare financiara. Nu au obiective financiare, nu au planuri clar definite pe care sa le urmeze si acesta este si motivul pentru care nu iau in calcul activitatea de planificare financiara. Surprinzator este ca toti oamenii stiu ca fara un plan indiferent ca este financiar sau de orice alt tip, sansele de reusita tind catre zero.
Pentru a-ti creste sansele de a reusi in ce iti propui, ia un pix si o foaie, noteaza-ti obiectivele financiare pe termen scurt, mediu si lung, fa planurile de actiune si stabileste-ti tinte financiare bine definite.
Daca iti doresti o casa, stabileste suma de bani ce iti este necesara, planul detaliat prin care vei obtine suma respectiva, tintele intermediare delimitate prin termene clare si treci la treaba. Fara actiune, rezultatele sunt intotdeauna zero!
Nu au informatii, abilitati sau competente financiare . Rezultatul unor investitii nu foarte profitabile au la baza de cele mai multe ori lipsa de intelegere a produselor si serviciilor financiare si investitiile in afaceri in domenii pe care nu le cunosc.
Sunt sigur ca ai auzit intrebari de tipul: “Am 10.000 euro si nu stiu in ce sa ii investesc!” sau “Care sunt cele mai profitabile afaceri?”. De cele mai multe ori cei ce adreseaza astfel de intrebari sunt oamenii ce pierd bani datorita lipsei de competente, abilitati si experientei antreprenoriale.
Lipsa intelegerii produselor si serviciilor financiare precum conturile de economii, depozitele, fondurile de investitii, actiunile sau piata Forex pot genera de asemenea mici neplaceri daca nu intelegi modul de functionare al acestora.
Dezvoltarea unei gandiri “sanatoase”, a modului in care functioneaza cele mai importante produse si servicii financiare si dezvoltarea abilitatilor antreprenoriale te pot ajuta sa-ti cresti veniturile personale.
Sursa: inteligentafinanciara.ro