Sa tranzactionezi cu succes la Bursa nu este un lucru simplu. Trebuie sa intelegi cum functioneaza mecanismul si sa fii foarte bine informat. Si mai ai nevoie de inca o calitate, dupa parerea mea, esentiala: sa fii organizat!
A fi trader la Bursa este echivalent cu ciocnirea cu un tren incarcat ochi cu informatii. Trebuie sa fii familiarizat cu fiecare companie listata, sa intelegi ce si cat din deciziile din mediul politic afecteaza pe termen scurt, mediu si lung o companie, un sector sau chiar toata piata. Mai mult de atat, este necesar sa anticipezi corect impactul unei decizii de ordin economic, fie ca aceasta vine din piata sau de la stat. Nu este un lucru usor, nici macar la Bursa de Valori Bucuresti, unde avem un numar foarte mic de emitenti. Imaginati-va ce inseamna o astfel de munca daca urmaresti o Bursa din randul celor dezvoltate, precum cele din SUA, Marea Britanie, Germania sau Franta…
Fa-ti liste scurte de cumparaturi! Monitorizeaza-le constant si manageriaza-le!
Exista o solutie pentru a manageria intreg fluxul de informatii si a-l corela cu companiile listate la Bursa pe care tranzactionam. In ceea ce ma priveste, diferenta dintre esec si succes este reprezentata de capacitatea individuala de organizare.
Eu tranzactionez la Bursa de Valori Bucuresti. O piata mica, dar una care are in prezent 81 de emitenti pe piata principala, 53 pe ATS si 27 pe piata AeRO. Ar fi foarte complicat sa urmaresti constant afacerile si stirile legate de 141 de companii. Aici intervine organizarea.
Ce fac eu:
Dintre cele 141 de companii listate le BVB, putine beneficiaza de lichiditate zilnica in piata. Asadar, primul pas a fost sa le elimin pe acestea din portofoliul meu potential. Cei care au ramas, pot fi impartiti in cateva categorii:
- companii straine importante listate pe segmentul ATS
- companii romanesti listate pe segmentul AeRO
- companii romanesti de dimensiuni mici listate pe segmentul principal
- companii romanesti importante listate pe segmentul principal
Eu am exclus companii romanesti de dimensiuni mici listate pe segmentul principal, deoarece consider ca, prin ordinul de marime, pot fi usor influentate de probleme relativ minore care apar in piata. Totodata, am exclus si companiile care sunt conduse de oameni de afaceri cu o imagine dubioasa (de exemplu, Prospectiuni Bucuresti, care este in proprietatea lui Ovidiu Tender), pentru ca pot produce surprize neanuntate. Dintre companiile listate pe segmentul AeRO am ales sa le urmaresc doar pe cele care sunt tranzactionate zilnic sau aproape zilnic. Momentan, nu consider piata AeRO ca pe una cu potential lucrativ cert. Aceeasi parere o am si in cazul companiilor straine listate pe segmentul ATS, cu mentiunea ca intrarea la cumparare pe acestea ar putea fi lucrativa mai ales in conditiile in care piata autohtona ar suferi corectii care nu au legatura cu climatul extern. Daca le dati la o parte pe cele de mai sus, din cele 141 de companii listate la BVB veti ramane cu circa 20 de emitenti – o cifra pe care eu o consider rezonabila.
In ceea ce priveste sursele din care ne luam informatii, este bine sa nu fie multe ci, mai degraba, bine structurate. Eu citesc Marketwatch, Reuters, Ziarul Financiar si Economica.net. O trecere in revista dimineata, inainte de deschiderea Bursei, si una seara tarziu imi sunt suficiente pentru a face tranzactii in cunostiinta de cauza. In plus, ma folosesc de rapoartele si stirile oficiale ale emitentilor, disponibile in contul meu de tranzactionare online.
Aici se termina partea de organizare si incepe cea de corelare a informatiilor. Pentru aceasta din urma, cel mai bun sfat pe care pot sa ti-l dau este sa acumulezi cat mai multa experienta practica in piata. Doar tranzactionand efectiv vei putea reusi sa gasesti formula care sa iti aduca succesul. Cel mai mult vei invata din propriile greseli, asa ca ar fi de preferat ca, pentru inceput, sa nu tranzactionezi cu sume mari. Eu am reusit sa fac corect corelatiile intre informatii si felul in care actioneaza piata de abia dupa 2 ani de trading, perioada in care am facut mai toate greselile cu putinta. Pentru a pune la cale un sistem de trading care sa acopere cat mai mult din riscuri mi-au mai trebuit inca 2 ani. Dar, in prezent, pot sa spun ca am inteles piata si pot sa intuiesc mai usor oportunitatile. Cel mai mult insa, mi-a luat gasirea unui mecanism prin care organizarea mea sa fie una eficienta…
Sursa: bvbescu.ro