Depozitarul Naţional de Valori Mobiliare, pe o perioadă de şase luni, va fi depozitar central

depozitar de valori mobiliare

Depozitarul Naţional de Valori Mobiliare (DNVM) va activa în calitate de depozitar central până la crearea depozitarelor centrale în conformitate cu prevederile din Legea privind piața de capital, se arată în comunicatul Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare (CNPF).

Conform CNPF, această măsură este luată pentru asigurarea continuității funcţionării pieţei de capital, protejarea drepturilor şi intereselor investitorilor şi menţinerea stabilităţii financiare.

Funcţia de depozitar central, conform prevederilor Legii nr.180 din 25 iulie 2014 “Privind modificarea și completarea unor acte legislative”, trebuie să fie deţinută de Banca Naţională a Moldovei (BNM) pentru entităţile de interes public, care sunt instituţii financiare şi de către Ministerul Justiţiei (MJ) pentru entităţile de interes public altele decît instituţiile financiare, iar tranzacțiile cu acțiunile entităților admise pe o piață reglementată pot avea loc doar după transmiterea registrelor acestora la depozitarul central vizat.

Ţinând cont de faptul că până în prezent nu s-a reușit crearea depozitarelor centrale de către BNM și MJ, nu pot fi efectuate tranzacții cu valori mobiliare emise de către entităţile de interes public pe o piață reglementată – Bursa de Valori a Moldovei (BVM), care  la 11 mai 2015  a obţinut licenţă de operator de piaţă şi autorizaţie de piaţă reglementată.

Totodată, în perioada 19 mai – 21 mai 2015 prin intermediul BVM au loc tranzacţii de privatizare a bunurilor statului, iar fără un depozitar central nu pot avea loc operațiuni de clearing și decontare cu acţiunile expuse la privatizare.

Reieşind din situaţia creată, în cadrul şedinţei Guvernului din 13 mai 2015, s-a luat hotărârea de a crea un „Depozitar central temporar” pentru şase luni până când BNM şi MJ vor infiinţa propriile depozitare.

Dorim să menționăm, că în ordinea de zi a şedinţei Consiliului de Administraţie al CNPF din 15 mai 2015 a fost introdusă o chestiune cu privire la eliberarea licenței de depozitar central – DNVM. Hotărârea CA al CNPF nu a fost publicată până la moment pe site-ul instituției, dar presupunem că va fi publicată în Monitorul Oficial din 22 mai 2015. În conjunctura creată putem intui că DNVM a obţinut deja această licenţă.Join the Conversation

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.