România are nevoie să-şi crească gradul de bancarizare

România are nevoie să-şi crească gradul de bancarizare, care indică un nivel de 50% din PIB în comparaţie cu ţări ca Austria, unde acest nivel ajunge la 280%, a declarat Andrei Rădulescu, analist în cadrul Băncii Transilvania (BT), la un seminar pe teme bancare, organizat la Sinaia, scrie Bursa.ro.
În opinia domnului Rădulescu „Noi nu avem nici bancarizare, nici piaţă de capital, dar dorim să ne dezvoltăm. Nu ne putem dezvolta în aceste condiţii„. Băncile au devenit mai prudente şi „nu mai sunt atât de disperate să câştige cote de piaţă, cum erau înainte de criză”.
Expunerea băncilor străine în România a scăzut cu 20 miliarde euro, din 2008 până în 2014, şi sunt riscuri să apară noi dezechilibre în piaţă, potrivit sursei citate, care a arătat că, în perioada 2005-2008, au intrat în ţară 40 miliarde euro, sub formă de expuneri ale băncilor străine.
Analistul BT a precizat că, acum, depozitele au depăşit creditele. Creditul neguvernamental continuă să scadă, iar clienţii, atât persoanele fizice, cât şi companiile, nu mai doresc să contracteze credite în valută. În aceste condiţii, împrumuturile în valută au scăzut cu mai mult de 10%, în timp ce creditele în lei, care se relansează, au crescut cu 7%.
Potrivit Rozaliei Pal, economist şef la Garanti Bank, regulamentele Băncii Naţionale a României (BNR) „împing creditarea spre lei„, la acest lucru adăugându-se şi piaţa, care s-a orientat către moneda naţională, întrucât costurile cu creditarea în lei sunt tot mai mici.
Este de aşteptat să revenim pe o creştere a stocului creditării şi în România, ca urmare a economiei în relansare şi a cantităţii de bani care intră în economie„, a subliniat doamna Rozalia Pal.
Potrivit domniei sale, creditarea nu s-a oprit, în perioada de criză. Astfel, în 2008 au fost date împrumut 107 miliarde lei, această sumă scăzând, în 2012, până la 44 miliarde lei şi anul trecut, ajungând la 51 miliarde lei. În primul trimestru al anului în curs, valoarea creditelor a fost de 15 miliarde lei.
Pentru buna funcţionare a ciclului din piaţă este nevoie de un mix de politici macroeconomice adecvat, respectiv de o politică monetară şi de una fiscală care să ajute la trecerea de la dezintermediere la o creştere economică, dar nu peste potenţial, ca înainte de criză, pentru că atunci apar bule, credite neperformante şi pericol de supraîndatorare„, a ţinut să precizeze economistul Garanti Bank, apreciind că, pe viitor, este posibil să nu mai putem ocoli acest risc.
Potrivit lui Andrei Rădulescu, printre provocările sectorului bancar se numără intensificarea concurenţei, costurile de reglementare, revoluţia digitală, realizarea tuturor paşilor pentru intrarea în uniunea bancară şi în zona euro.
Sursa: Bursa.ro


Join the Conversation

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.