Agenția Turismului a demarat procesul de elaborare a mecanismului de asigurare a turistului

Agenția Turismului a demarat procesul de elaborare a mecanismului de implementare a articolului 11401 , Garanția, din Codul civil al Republicii Moldova nr. 1107 – XV din 06 iunie 2002.

În scopul armonizării legislației naționale cu Directiva 314 din 13 iunie 1990 a Consiliului Uniunii Europene, au fost operate modificări în capitolul XIX, Contractul de servicii turistice, din Codul civil al Republicii Moldova nr. 1107 – XV din 06 iunie 2002.

Dintre modificările de bază, este de menționat articolul 11401 , Garanția, care prevede: ”Organizatorul sau detailistul trebuie să aducă garanţii pentru a asigura, în caz de insolvabilitate, rambursarea sumelor achitate de turist şi repatrierea acestuia”.

În scopul executării prevederilor Codului Civil, Agenţia Turismului a demarat procesul de elaborare a mecanismului de implementare a articolului sus-menționat.

La 29 iunie 2016 a avut loc o ședință du lucru, la care au participat reprezentanți ai Agenției Turismului, Ministerului Justiției, Ministerului Economiei, Băncii Naționale, Asociației Băncilor, companiilor de asigurări, mediului de afaceri și asociațiilor de specialitate din turism. Întru acordarea suportului logistic, la solicitarea Agenției Turismului, la ședință au participat și reprezentanți ai Autorității Naționale pentru Turism din România.

Dezbaterile în cadrul ședinței au fost axate pe identificarea unui mecanism eficient, care să protejeze consumatorii, dar, în același timp, să nu conțină impact negativ major asupra mediului de afaceri. Au fost enunțate diferite instrumente, așa ca polița de asigurare emisă de companii de asigurare, crearea unui fond de garantare pentru turoperatori și agenții de turism, garanția bancară, posibilitatea utilizării activelor companiei drept garanție, contul fiduciar, alte mecanisme.

În acest sens, de un real ajutor a fost împărtășirea experienței pe care o deține România, ca țară europeană, care implementează deja acest mecanism.

La finanul ședinței s-a decis de a examina posibilitatea identificării a 2-3 instrumente de implementare a prevederilor Codului civil. S-a convenit că Agenția Turismului a Republicii Moldova, cu suportul Autorității Naționale pentru Turism din România, va examina suplimentar legislația țărilor UE care implementează prevederile Directivei 90/314/CEE și va identifica soluția pentru Republica Moldova.

Sursa: Agenţia Turismului



Join the Conversation

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.