Cum ne stabilim scopurile?

edufin

Timpul este definit ca „durată, perioadă, măsurată în ore, zile etc., care corespunde desfășurării unei acțiuni, unui fenomen, unui eveniment; scurgere succesivă de momente; interval, răstimp, răgaz”.

Conform unui proverb englezesc  „N-are timp liber cel ce nu-l foloseşte”. În timpul vieţii irosim mult timp pentru lucruri neimportante şi nu ne apucăm de cele importante. Din această cauză în lexicul nostru mereu sunt prezente frazele – „nu ne ajunge timp”, „timpul este foarte scurt”, „timpul trece repede”. Timpul niciodată nu este scurt, el nu este corect gestionat de noi. Avem dorințe mari, dar nu construim calea spre împlinirea lor. Avem oportunităţi la orice pas, dar fiindcă suntem dezordonați nu le putem aplica.

La orice pas nu avem timp, nu avem timp să realizăm un proiect la serviciu, nu avem timp pentru a studia, nu avem timp pentru a petrece timpul cu familia. Atunci unde este timpul?

Dacă ne întoarcem la proverb, atunci vedem că puţini oameni pot să definească la o perioadă a vieţii ce realizări au în timpul parcurs.

Tot mai mulţi oameni în zile noastre sunt stresaţi, iar acest stres apare în urma nereuşitelor în toate planurile vieţii. Aceste nereuşite apar din cauza că noi nu avem voinţă să acordăm timpul nostru pentru realizarea scopurilor importante din viaţa noastră.

Cele mai mari personalităţi au ajuns la vârful succesului datorită faptului că au ştiut să-şi creeze această cale. Ei în orice moment, în orice perioadă de timp au muncit pentru succesul lor, au ştiut cum să-şi gestioneze corect timpul, şi în momentul când noi iroseam timpul, ei îl foloseau pentru scopul lor.

Persoana care își gestionează corect timpul este o persoană realizată. Oricare din noi îşi doreşte asta, iar Brian Tracy care este un expert în gestionarea timpului, vine cu sfaturi în gestionarea corectă a timpului prin diferite instrumente, mecanisme şi metode.

Primul pas în gestionarea corectă a timpului propus de Brian Tracy în cartea „Managementul eficient al timpului” este să înţelegem ce dorim şi să punem totul pe hârtie. Scopurile sunt stabilite în baza principiilor şi valorilor personale. Fiecare om îşi stabileşte singur ce e mai important pentru el: familia, cariera, banii sau sănătatea. Mulţi cred că pentru sine e cel mai important ceea ce doreşte sau ce visează, dar, în realitate este ceea ce facem. În momentul când suntem impuși să alegem una din două lucruri, vedem cu adevărat care este mai important pentru noi.

Se spune că omul înainte de moarte cunoaşte cu adevărat ce îşi doreşte. Un exerciţiu bun pentru a stabili scopurile este de a te întreba „Ce aş face dacă mi-ar rămâne să trăiesc 6 luni de zile?” sau „Dacă aş câştiga un milion de dolari, ce aş face cu el?” şi de a răspunde cu trei scopuri, timp de 30 secunde.  Se consideră că răspunsul dat în 30 de secunde va fi acelaşi dat în timp de 30 minute sau trei ore. Cea de-a a doua întrebare am folosit-o singur în discuţiile cu prietenii pentru a le dovedi că nu au scopuri stabilite dar doresc realizări mari. Este foarte important că răspunsurile la aceste întrebări să fie scris pe hârtie, căci odată scrise oricum odată şi odată se vor realiza.

Sunt multe întrebări la care poţi răspunde, dar scopul lor este unul, de a arata pe care cale mergi. Nu trebuie să ne fie frică să stabilim scopuri, trebuie să ştim că dacă cineva deja a realizat ce iţi doreşti, însemnă că şi tu poţi.

Brian Tracy propune 7 paşi pentru a stabili scopurile:

  1. Să stabilim hotărât ce dorim. Doar 10% din oameni cunosc ce doresc şi ei obţin mult mai mult ca restul 90%;
  2. Să scriem scopurile pe hârtie. Doar 3% din oameni fac acest lucru şi ei sunt consideraţi cei mai buni;
  3. Să punem termen de realizare a scopurilor. Chiar dacă nu reuşim în termenul stabilit, indicăm un nou termen, dar este important că subconştient aceste scopuri sunt active;
  4. Să stabilim etapele şi paşii pentru a ajunge la scopurile propuse. Uneori scopurile sunt prea mari şi par nerealizabile, iar în momentul când le divizăm în scopuri mai mici, şansele cresc. Trebuie să scriem pe hârtie tot ce ne vine în cap, pentru a ajunge la realizarea scopului final;
  5. Să aranjăm etapele şi paşii după ordine şi importanţă. Este important să aşezăm etapele şi paşii după consecutivitatea logică şi importanţa lor în proiectul nostru de realizare a scopului. Aranjând, eliminăm haosul în activitatea noastră, creând în aşa mod un plan care ne arată în fiecare oră, zi, lună, an cu ce trebuie să ne ocupăm pentru a ajunge la scopul stabilit;
  6. Să punem în realizare planul de activitate creat. Începem cu realizarea primului punct din plan. Cu cât mai repede vom face primul punct, vom putea trece mai repede la al doilea punct şi în aşa tempo vom ajunge să vedem că scopul nostru deja este realizat. Ce poate fi mai frumos, decât un vis realizat;
  7. Să realizăm în fiecare zi câte ceva din plan. Trebuie în fiecare zi sa ne impunem să lucrăm la punctele stabilite în plan. Fiecare nouă zi trebuie să fie cât mai aproape de realizarea scopului. Cu paşi mici poţi realiza fapte măreţe.

Legea impulsului spune că drumul spre realizarea scopului este greu, dar menținerea direcției deja începute spre acest scop este cu mult mai uşor.

Autor: Dionisie Comerzan



Join the Conversation

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.