10 greşeli financiare pe care oamenii bogaţi nu le fac

Sfaturile financiare sunt oferite aproape la tot pasul, însă puţini dintre cei care o fac se pot lauda cu averi semnificative. Daniel Ally, un antreprenor devenit milionar pe cont propriu, subliniază că a fi zgârcit nu îţi va garanta un viitor prosper din punct de vedere financiar. Acesta a realizat o listă cu 10 greşeli pe care bogaţii în general nu le fac.

1. Nu investeşti în dezvoltarea personală

Benjamin Franklin, primul milionar din SUA, era cunoscut pentru celebrul citat „investiţiile în tine însuţi generează cel mai mare câştig”. Adesea oamenii depind prea mult de angajatori când vine vorba despre dezvoltarea personală. „Dacă vrei să prosperi trebuie să te educi pe cont propriu şi să investeşti singur în tine”, spune antreprenorul Daniel Ally, citat de entrepreneur.com.

2. Cheltuieli exagerate pe divertisment

„Ieri am intrat într-o noua locaţie Dave and Buster (n.red. lant de restaurante şi săli de jocuri foarte popular în SUA). Era plin cu sute de adulţi tineri (21-35 de ani) care îşi iorseau timpul şi banii. Majoritatea îşi cheltuiau de la o treime până la jumatate din salariu pe divertisment. Bogaţii folosesc acel timp şi bani pentru a-şi finanţa visele”.

3. Cumpărăturile pe credit

Multe persoane cumpără obiecte pe care nu şi le permit cu bani pe care nu îi au, doar pentru a impresiona persoane pe care oricum nu le plac. „Această tragedie decimează multe persoane, şi le lasă cu un gust amar atunci când trebuie să îşi plătească raţele substanţiale pentru banii împrumutaţi. Dacă o persoană speră ca la un moment dat se va îmbogaţi, îşi va folosi cardul de credit pentru dezvoltarea şi promovarea propriei afaceri, nu pentru a-şi finanţa cheltuielile personale”, menţionează Daniel Ally.

4. A te ascunde de sot/soţie

„Milioane de cupluri nu vorbesc despre bani. Acest subiect îi face să se simtă incomod şi adesea duce la certuri. Nu te poţi însă îmbogăţi dacă nu discuţi cu soţul/soţia despre principiile tale financiare. Banii se multiplică doar când cei doi membri ai unei gospodării au o imagine clară asupra propriilor finanţe”.

5. Ipotecarea casei

„Anumite persoane ‘bogate’ îşi ipotecheaza casele, însă în realitate nu sunt chiar atât de bogate. Ipotecarea casei va duce la o bătălie nesfârşita pentru refinanţare, plata a ratelor şi cu inflaţia. Când îţi ipotechezi casa este foarte probabil ca în final să ajungi să plăteşti de doua ori mai mult decât preţul iniţial. Bogaţii stau în chirie până când îşi pot cumpăra casa cu banii jos, aşa cum am facut eu”.

6. Pensionarea tradiţională

Daniel Ally recomandă o independenţă financiară cât mai mare faţă de sistemele tradiţionale de pensii. „Construiţi-vă averea cât încă sunteţi tineri”, spune antreprenorul, care subliniază totodata ca este de preferat să nu vă păstraţi toate economiile doar pentru vârsta pensionării.

7. Achiziţionarea unor produse de slabă calitate

„Câţi bani dai, atât face”, acesta este principiul după care Daniel Ally se ghidează atunci când îşi face cumpărăturile. „Bogaţii ştiu ca să cumperi un tricou de 40 de dolari care te va ţine patru ani este mai bine decât să cumperi un tricou de 10 dolari care va trebui înlocuit în fiecare an”.

8. A nu şti să te bucuri de ceea ce ai

În cele 50 de săptămâni din an în care lucrează, oamenii se gândesc doar la concediu, iar atunci când în sfârşit vin şi cele doua săptămâni de concediu, aceştia nu se pot gândi decât la muncă. „Trebuie să înveţi să te bucuri de ceea ce ai, indiferent cât este de puţin”.

9. Lipsa economiilor

Majoritatea oamenilor îşi cheltuiesc banii pe diverse bunuri. „Când văd că au o anumită sumă de bani în cont, automat se gândesc la un produs pe care şi-l doresc şi îl cumpără. Acest comportament impulsiv trebuie eliminat. Bogaţii economisesc cel puţin 10% din salariu şi rareori iau credite de nevoi personale, chiar şi atunci când consideră ca ar avea nevoie. Economisiţi!”.

10. A munci doar pentru bani

„Multe persoane lucrează doar pentru bani. Bogaţii ştiu însă că banii vor fi un rezultat al muncii sau serviciilor pe care le ofera pieţei. Aceştia realizeaza totodata că propria avere reprezintă totalul contribuţiei pe care l-au avut pentru societate, iar din acest motiv ei nu lucrează niciodată având ca scop exclusiv banii”, concluzioneaza antreprenorul american.

Sursa: wall-street.ro



Join the Conversation

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.