Analiştii IPRE: indicatorii de producţie şi comerţ prevestesc o prăbuşire economică

Până la finele anului curent ne așteaptă o aprofundare a crizei economice, care va fi urmată de o descreștere considerabilă și în 2016. Acestea sunt tendințele reale ale economiei naționale, constatate de analistul asociat Institutului de Politici şi Reforme Europene (IPRE), Dumitru VICOL, și moderatorul de politici economice IPRE, Eugen GHILEŢCHI, care au aplicat o tehnică econometrică bazată pe doi indicatori economici: producție industrială și comerțul cu amănuntul.

Astfel, indicele producției industriale, care măsoară evoluția activității industriale  pe teritoriul tarii (cu excepția or. Bender și a raioanelor din stânga Nistrului), relevă un trend de descreștere a producției industriale începând cu mijlocul anului 2014 și continuând mai pronunțat în primul semestru al anului curent. Indicele producției industriale a scăzut cu 5,8% și cu 3,3% în lunile august şi septembrie, respectiv. Ultima evoluție similară a acestui trend a fost în anul 2011,după care în 2012, conform datelor Băncii Mondiale, a urmat o contracție economică de aproape 1%.

În ceea ce privește nivelul comerţului cu amănuntul, a fost înregistrată o descreştere bruscă în primul trimestru al anului 2015. De remarcat faptul că, numai în august 2015, acest indice a scăzut cu 8,9%. Unul din motivele descreşterii atât de pronunţate este nivelul înalt al inflaţiei şi deprecierea valutei naţionale, care afectează semnificativ puterea de cumpărare a consumatorilor. Majoritatea populaţiei, îndeosebi cei angajați în sfera bugetară şi pensionarii,  au veniturile denominate în lei, pe când preţurile la majoritatea bunurilor şi serviciilor au o relaţie directă cu ratele de schimb a principalelor valute. Trendul actual ne readuce în situaţia similară din perioada Marii Recesiuni (2008-2009). Ca urmare, în anul 2009, economia Moldovei înregistrat o descreștere de 6%.

Potrivit experților, începând cu Trimestrul III al anului 2014, când s-a înregistrat o creştere a PIB-ului cu 5,8%, acest indicator a avut un trend negativ în următoarele trimestre (4,2%; 4,8%; 2,5%), iar conform estimărilor Băncii Mondiale, trendul descrescător se va menţine până la sfârşitul anului, înregistrând o scădere de 2%.

Vedeți mai jos „Notă cu privire la situația economică din Moldova: Analiza unor indicatori economici”.

Sursa: ipre.md


Join the Conversation

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.