La cum sunt pozitionate sondajele si casele de pariuri, adevarata surpriza ar fi ca votul din referendumul de azi sa decida iesirea Marii Britanii din UE. Adica „Brexit”. Intr-un asemenea scenariu, ma astept la un picaj sever al burselor de actiuni (si al activelor de risc in general) acompaniat de aprecieri importante ale cotatiilor bondurilor guvernamentale si ale aurului.
Daca, insa, referendumul decide ramanerea in UE? Banuiala mea este ca efectul va fi asimetric (vs. „Brexit”) intrucat ramanerea in UE a fost pana la urma ipoteza de lucru pentru pietele financiare in majoritatea timpului. Da, s-a cumparat protectie in ultimele saptamani – dar s-a mers mai degraba pe ideea diversificarii portofoliilor, nu pe concentrare excesiva pe active de refugiu. In schema mare a lucrurilor, atat bondurile/aurul/yenul japonez, cat si bursele de actiuni si alte active de risc au stat sus in ultimele cateva saptamani.
Chiar si asa, in cazul ramanerii Marii Britanii in UE, nu ma pot abtine sa nu ma gandesc ca bursa americana de actiuni are din nou o fereastra de oportunitate pentru atingerea unor noi maxime record. Am scapat deocamdata de Fed/Janet Yellen – nemaivorbind ca cele mai recente aparitii ale Fed-ului si ale lui Janet Yellen au fost mai degraba prietenoase pentru Wall Street. Urmatorul anunt de politica monetara al Fed-ului va sosi abia la finalul lunii urmatoare. Iar urmatoarele cifre privind piata americana a muncii vor fi publicate abia peste doua saptamani.
Si totusi, macar pentru finalul acestei saptamani, as plasa conservarea capitalului inaintea oricarei tentatii sau prezumtii despre profiturile care ar putea fi obtinute din speculatii pe termen scurt. Asadar, atentie la eventualitatea unei volatilitati exceptionale si a unei lichiditati reduse sau inexistente in urmatoarele ore!