Incă o monedă „se prabuşeşte”

Autorităţile din Belarus au blocat duminică magazinele online şi site-urile de informaţii, pentru a preveni un asalt al populaţiei în bănci şi magazine, în urma devalorizării monedei, informează Mediafax.

Agenţia privată de presă BelaPAN, care gestionează site-urile de informaţii Belapan.by şi Naviny.by, a anunţat că site-urile au fost blocate sâmbătă, fără niciun avertisment, relatează AFP.

După toate dovezile, decizia de blocare a adreselor IP nu putea veni decât de la autorităţi, care deţin monopolul în ţară asupra acestora„, a relatat agenţia.

Alte site-uri, precum Charter97.by, BelarusPartisan.org, Udf.by, au fost blocate duminică.

Aceste măsuri sunt aplicate începând de vineri, în timp ce guvernul a anunţat că achiziţiile de valută vor fi taxate cu 30%, iar exportatorii au primit ordin să îşi convertească jumătate din încasări în monedă locală.

Se pare că autorităţile vor să transforme o mică panică din jurul rublei belaruse într-o panică generală veritabilă„, a scris site-ul BelarusPartisan, calificând blocajul drept „nebunia din decembrie„.

Magazinele online au fost la rândul lor blocate în masă.

Guvernul a anunţat un moratoriu asupra creşterii preţurilor pentru bunurile de consum şi a dispus ca producătorii locali de aparatură electronică să crească livrările şi să menţină preţurile, cu riscul de a da faliment.

Belaruşii au stat la coadă ore în şir pentru a-şi goli conturile bancare şi au devalizat magazinele pentru a-şi proteja economiile, aprovizionându-se cu aparatură electronică fabricată în străinătate şi cu articole menajere.

Valoarea rublei statului belarus s-a redus la aproape jumătate de la începutul acestui an, lovită în plin de prăbuşirea rublei, economia ţării fiind puternic dependentă de cea a Rusiei.

sursa: money.roJoin the Conversation

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.