Ion Sturza: „Leul moldovenesc a fost supus unui atac speculativ fără precedent”

Rezervele valutare ale Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) constituiau la sfârşitul lunii noiembrie a.c.,2,37 mlrd. USD, fiind în scădere cu 283,34 mln. USD faţă de luna precedentă, iar de la începutul anului acestea s-au redus cu 453,84 mln. USD, arată datele oferite de BNM.

Micşorarea activelor oficiale de rezervă a fost condiţionată de rezultatul net al operaţiunilor de tip swap valutar pe piaţa valutară internă sub formă de vânzare de valută în sumă de 169.27 mil. dolari SUA, intervenţiile nete pe piaţa valutară internă sub formă de vânzări de valută – 111.27 mil. dolari SUA. De asemenea, deprecierea cursurilor de schimb ale valutelor componente ale rezervelor valutare în raport cu dolarul SUA – 12.41 mil. dolari SUA, plăţile aferente serviciului datoriei externe a Republicii Moldova de 6.27 mil. dolari SUA ş.a., informează sursa citată.

În context, fostul Prim-ministru al Republicii Moldova Ion Sturza, susţine că micşorarea rezervelor de valută vorbeşte despre un vădit atac speculativ asupra valutei naţionale. „Este evident că leul moldovenesc a fost supus unui atac speculativ fără precedent. Banca Națională a Moldovei a reacționat cu întârziere, panicată și mioapă, vânzând masiv valuta din rezerve…”

Potrivit lui, BNM trebuia să recurgă la intervenţii moderate, să sterelizeze anticipat masa monetară (inclusiv prin ridicarea rezervelor obligatorii pentru bănci) şi penalizarea speculanţilor.

„Nu cunoaște BNM acest lucru sau cineva a mizat pe fenomenul turbulent asociat alegerilor şi a scos masiv valuta din țară, inclusiv din conturile de depozit ale clienților?!”, s-a întrebat Sturza. De asemenea, acesta a încercat să anticipeze ce răspuns va oferi guvernătorul BNM la această situaţie: […]Domnul Drăguțanu ne va spune încă o dată că „targetul” dumnealui este inflația… Dar noi de ce oare l-am pus „paznic” peste rezerva valutară a țării?! […]

Totodată, datele BNM arată că pe parcursul perioadei de raportare au fost înregistrate şi majorări ale activelor oficiale de rezervă. Aceasta s-a datorat grantului în sumă de 7.22 mil. dolari SUA din ordinul Comisiei Europene, oferit prin Ministerul Finanţelor al Republicii Moldova, a intrărilor aferente rezervelor obligatorii în valută ale băncilor licenţiate – 4.00 mil. dolari SUA. De asemenea, din obţinerea veniturilor de la gestionarea rezervelor valutare – 2.77 mil. dolari SUA şi primirea de către Ministerul Finanţelor al Republicii Moldova a granturilor în sumă de 2.27 mil. dolari SUA din ordinul Ministerului Afacerilor Externe al României.



Join the Conversation

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.