Sveatoslav Mihalache, doctor în economie şi director la Alpha Invest, pe pagina sa de facebook a comentat probabila decizie de naționalizare a Băncii de Economii, care după părerea lui va fi o lovitură în Economia R. Moldova şi în toţi cetăţeni.
Sveatoslav Mihalache consideră că:
1. Decizia trebuie să fie luată de către Parlament;
2. Aceste declaraţii sunt la nivel politic, pe de o parte de a câştiga dividende politice din partea populaţiei necunoscatoare şi credule, sau de a influenţa negocierile cu FMI care are ca una din precondiţii de semnare a memorandului lichidarea celor 3 bănci comerciale (Triada)
3. Declaraţia din partea Dlui Lupu ( banca trebuie să funcţioneze pentru ca să existe posibilitatea investigării dispariţiei banilor) este una de manipulare a cetăţenilor necunoscători şi creduli. Există legea privind necesitatea arhivării tuturor documentelor. De la existenţa R.Moldova ca stat independent au existat mai multe banci comerciale despre care mulţi cetateni nici nu mai ţin minte (exemplu: BasarabiaBank, Intreprinzbanca, Guineea Banca…) Arhiva tuturor operatiunilor acestor banci este pastrata si poate fi consultata daca este necesar. Dacă ai dorinta să ştergi urmele jafului, poţi să faci acest lucru mai simplu, naţionalizează banca.
4. Cum va fi nationalizată această bancă dacă la moment nu există o lege ?
Parerea Dlui Negruta, Există 3 căi de naţionalizare:
- Statul ia proprietatea altuia şi nu plăteşte nimic. În justiţie nimeni nu poate să-şi găsească dreptate pentru că justiţie nu-i;
- Statul roagă frumos toţi ceilalţi proprietari să cedeze acţiunile benevol şi aceștia o fac cu mare plăcere pentru a scăpa de datorii;
- Statul cumpără acţiunile celorlalţi. Dă banii plătiţi de contribuabili pentru a procura o gaură.
Daca se merge pe a 3-ea cale, Va fi necesar, dupa propriile estimari, să cheltuim aproximativ 600-700 mln de lei în acel moment când actiunile acestei bănci nu valoreaza nici un sfanţ.
5. Va fi necesar de a capitaliza această Bancă Comercială pentru o functionalitate cu aproximativ 10 mlrd de lei.
În acest moment Bugetul R. Moldova nu are posibilitatea să achite concendialele pentru profesori.
Banca Naţionala a R. Moldova va fi nevoită să facă noua emisie de bani ( să pornească „tipanița” ) neacoperită. La momentul de fată BNM a emis dupa estimarile mele aproximativ 12 mlr de lei.
Ca rezultat, efectele acestei decizii, de castig a dividendelor politice si impotentei institutiilor de stat, vor fi dezastruoase pentru economia R.Moldova şi pentru actualii si viitorii cetăţeni a R.Moldova.
Efectele :
a) majorarea masei monetare va conditiona BNM să măjoreze în continuare rata de bază care la moment se află la 14,5%.
b) Putem sa ne aşteptăm la o creştere circa până la 20-23%
c) Rata dobânzilor la credite în acest caz va creşte la 40-45%
Acest lucru va distruge putinii agenti economici care mai rasufla din greu in activitatea sa. Scaderea intrarilor in buget din partea agentilor economici si a impozitelor indirecte din cauza scaderii consumului populatie Va provoca incapacitatea statului de a achita salarii şi pensii.
Dacă nu va fi semnat memorandum cu FMI guvernanţii vor fi nevoiţi din nou să pornească “tiparniţa” pentru achitarea pensiilor şi salariilor. Se va forma un cerc vicios, o legatura bolnavicioasa!
Dezastru în toate sectoarele bugetare ( spitale, gradiniţe, şcoli) creşterea mortalităţii şi DISTRUGEREA GENOTIPULUI.
Dacă la momentul de faţă (după „tipărirea” de catre BNM a 12 mlrd de lei ) energia electică trebuie să se scumpeasca cu 60-70%, dupa naţionalizarea BEM ului energia electrică va creşte cu incă ~70%.
Moneda Nationala va fi în continuă devalorizare faţă de toate valutele cu oscilaţii mai mari decât cele inregistrate în această iarnă.
Tot această decizie va determina BNM să mareasca rata rezervelor obligatorii a băncilor comerciale. Pentru a minimiza fluxul banilor către piaţa valutară şi apariţia riscurilor în sectorul bancar.
Acest fapt va lovi în Băncile comerciale printre care există unele cu turaţii instabile.
Începând cu luna decembrie urmăresc cu mare atenţie sectorul bancar în special VictoriaBank. Cu ajutorul puţinelor instrumente pe care am la îndemână pot presupune insuficienţa capitalului necesar pentru buna desfasurare activităţii. În acel moment când va fi necesar de a mări rezervele obligatorii această bancă cu sigurantă va avea de suferit.
Noi, cetăţenii R. Moldova, trebuie să scăpăm de această Banca-Bombă cu ceas, să nu mai apară tentaţia viitorilor politicieni de a stoarce ultimii bănuţi din buzunarele cetăţenilor.
Autor: Mihalache Sveatoslav