Teoria valului Elliott şi analiza Fibonacci

Ralph Nelson Elliott s-a referit la trei aspecte importante ale mişcării preţurilor în teoria sa (Teoria Valului Elliott sau Teoria Elliott Wave): model (pattern), raport (ratio) şi timp. Modelul se referă la modelele sau la formaţiunile care dau succesiunea de valuri, în timp ce raportul (relaţia dintre numere, în special seria Fibonacci) este util pentru măsurarea valurilor.

Pentru a folosi teoria in tranzactionarea de zi cu zi, traderul determină valul principal, sau super-ciclul, adoptă o poziţie long şi apoi vinde sau trece la o poziţie short, întrucât model rămâne fără alimentare şi o inversare este iminentă.

Modelul din cinci valuri

În forma sa cea mai de bază, Teoria Valului Elliott afirmă că orice acţiune de pe piaţă urmează un ritm repetitiv de de cinci valuri în direcţia trendului principal, urmată de trei valuri de corecţie (o mişcare de 5 cu 3).

Undele de avans sunt notate 1-2-3-4-5 şi valurile de retragere sunt notate a-b-c. În faza valurilor în avans, valurile 1, 3 şi 5 sunt “undele, valurile de impuls” şi se mişcă în direcţia trendului, în timp ce valurile 2 şi 4 sunt numite “valuri corective”. După ce avansul în cinci valuri este finalizat, o corecţie de trei valuri notate a-b-c începe. În faza valurilor de corecţie, valurile “a” şi “c” merg în direcţia de retragere, în timp ce valul “b” se îndreaptă în direcţia opusă.

Notă: În graficul prezentat aici este descris un trend ascendent şi, prin urmare, valurile de avans se mişcă în sus. Într-un downtrend valurile descendente va fi menţionate sub forma 1-2-3-4-5, în timp ce valurile ascendente vor fi notate a-b-c.

Ciclurile de valuri

Atunci când retragerea de trei valuri este finalizată, un alt avans de cinci valuri începe, şi aşa mai departe, până când se produce o inversare. Astfel, este posibil să se vadă că fiecare avans din cinci valuri pot fi identificat ca un singur val de avansare. În mod similar, când este privit dintr-o perspectivă mai largă, şi invers, fiecare val poate fi descompus în valuri mai mici.

Teoria Valului Elliott clasifică valurile în funcţie de durata ciclului, variind de la un mare super-ciclu (Grand Supercycle), care se poate întinde pe câteva decenii, la un nivel de ‘subminuette’, durând nu mai mult de câteva ore. Cu toate acestea, ciclul de opt valuri rămâne constant.

Notă: cele mai mari doua valuri, 1 şi 2, în acest caz, pot fi divizate în opt valuri mai mici, care la rândul lor pot fi divizate în 34 de valuri chiar şi mai mici. Cele două valuri mari, 1 şi 2, sunt doar primele două valuri dintr-o ascensiune mai mare de cinci valuri. Valul 3 din gradul imediat superior este pe cale să înceapă. Cele 34 de valuri care constituie un ciclu pot fi defalcate în continuare, la gradul următor mai mic, care ar rezulta în 144 de valuri.

Analiza Fibonacci

Numerele Fibonacci oferă fundamentarea matematică pentru Teoria Valului Elliott. În timp ce raporturile Fibonacci au fost adaptate la diferiţi indicatori tehnici, folosirea lor cea mai uzuală în analiza tehnică rămâne în măsurarea valurilor de corecţie.

Caracteristicele seriilor Fibonacci

TSeria de numere Fibonacci se alcătuieşte prin simpla începere de la 1 şi adăugând numărul precedent pentru a ajunge la noul număr:

0+1=1, 1+1=2, 2+1=3, 3+2=5, 5+3=8, 8+5=13, 13+8=21, 21+13=34, 34+21=55, 55+34=89,…

Această serie are numeroase proprietăţi foarte interesante:

  • Raportul dintre orice număr faţă urmatorul numar din serie este de 0,618 sau de 61,8% (raportul de aur) după primele 4 numere. De exemplu: 34/55 = 0.618
  • Raportul oricărui număr faţă de numărul care se găseşte două locuri spre dreapta este de 0.382 sau de 38,2%. De exemplu: 34/89 = 0.382
  • Raportul oricărui număr faţă de numărul care se găseşte trei locuri spre dreapta este de 0,236 sau de 23,6%. De exemplu: 21/89 = 0,236

Aceste relaţii dintre fiecare număr al seriei sunt fundamentul raporturilor obişnuite şi sunt cele mai folosite pentru a determina recuperările şi extensiile preţului în timpul unui trend.

Recuperările de preţ Fibonacci

O recuperare (retracement) este o mişcare a preţului că “rememorează” o parte din mişcarea anterioare. De obicei, o acţiune se va recupera la unul dintre cele 3 niveluri comune Fibonacci – 38,2%, 50%, şi 61,8%. Recuperările de preţ Fibonacci sunt determinate de o oscilare anterioară de jos în sus pentru a identifica posibilele niveluri de sprijin pe măsură ce piaţa se retrage înapoi de la un nivel ridicat.

Recuperările sunt, de asemenea, determinate de o oscilaţie anterioară de sus în jos, folosind aceleaşi raporturi, în căutarea de posibile niveluri de rezistenţă pe măsură ce piaţa se ridică de la un nivel scăzut.

Extensiile de preţ Fibonacci

Extensiile de preţ Fibonacci sunt utilizate de către traderi pentru a determina zonele în care aceştia vor dori să îşi marcheze profiturile în cadrul următorului segment ascendent sau descendent. Nivelurile de extensie procentuală sunt reprezentate grafic ca linii orizontale în susul / în josul mişcării de trend anterioare. Nivelurile cele mai populare de extensie sunt 61,8%, 100,0%, 138.2% şi 161.8%.

Sfat

În realitate, determinarea corectă a unui model Valului Elliott nu este întotdeauna atât de uşoară, şi nici preţurile nu se comporta întotdeauna exact conform cu acest model.

Prin urmare, este recomandabil pentru orice trader, să nu să se bazeze numai pe raportul Fibonacci, ci mai degrabă, să îl folosească în combinaţie cu alte instrumente tehnice.

Sursa: markets.com



Join the Conversation

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.