(video) Vezi când trebuie să depui declarația pe venit

Impozitul pe venit este una din cele mai importante surse de venituri ale bugetului de stat, izvorul principal al formarii venitului bugetului de stat și al finanțării cheltuielilor publice.

Persoana fizică care obține un venit din salariu şi din alte surse este obligată să achite statului o parte din aceste venituri sub formă de impozit pe venit. Plăţile pe care le obţine persoana fizică pe parcursul unui an în folosul său formează venitul impozabil, adică suma de la care se calculează impozitul pe venit.

Impozitul pe venit este unul din impozitele de bază pe care sunt obligați să-l achite atât cetățenii, cât şi agenții economici.

Pentru persoane fizice impozitul pe venit (anul 2017) este de 7% din venitul anual impozabil ce nu depășește suma de 31140 lei și 18% din venitul anual impozabil ce depășește suma de 31140 lei. Din 2018 impozitul pe venit este de 7% din venitul anual impozabil ce nu depășește suma de 33000 lei și 18% din venitul anual impozabil ce depășește suma de 33000 lei.

Serviciul Fiscal de Stat organizează seminare pentru contribuabili

Deoarece impozitul pe venitul persoanelor fizice se achită în bugetul public național, în privinţa acestui impozit cetăţeanul intră în relaţii cu organele fiscale de stat raionale. Serviciul de colectare a impozitelor şi taxelor locale al primăriei (SCITL) nu are atribuţii ce ţin de calcularea şi achitarea impozitului pe venitul persoanelor fizice.

Persoana fizică trebuie să prezinte anual până la 30 aprilie Declarația cu privire la impozitul pe venit pe perioada fiscală anterioară – CET15.

Vezi Instrucțiunea de completare a Declarației persoanei fizice cu privire la impozitul pe venit

Impozitul pe venit este reglementat prin Codul fiscal, Titlul II.

In this article


Join the Conversation

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.