10 lucruri despre performanţa portofoliului de investiții

Performanța înseamnă mai mult decât un simplu număr.

Chiar dacă îți evaluezi portofoliul sau intenționezi să faci o investiție, ceea ce contează cel mai mult este performanța.

Bine, investitorii ar trebuie să fie atenți și la alte lucruri, însă în realitate nu se întâmplă așa.

Ca și investitor poți performa în multe feluri. Economisești corect? Îți cheltuiești banii într-un mod inteligent? Ești bun în alegerea investițiilor profitabile? Reușești să îți controlezi emoțiile atunci când volatilitatea pieței o ia razna?

Performanța este cea mai importantă, însă toate lucrurile ce converg în performanță depind de tine. Dacă ești ca majoritatea investitorilor pe care îi cunosc, ești cel mai interesat de cum performează investițiile tale.

Corect. Uite 10 lucruri legate de performanța investițiilor pe care ar trebui să le cunoști:

1. Performanța Totală

Trebuie să știi ce performanță au investițiile tale. În caz contrar, cum vei ști dacă te afli aproape de atingerea obiectivelor tale financiare?

Cel puțin o dată pe an, calculează-ți performanța întregului portofoliu și scrie acest lucru pentru analize viitoare. Rezistă la orice tentație de a te concentra numai pe câteva active, care au cel mai mare randament. Ceea ce contează cu adevărat este randamentului întregului pachet, pe termen lung.

2. Nu extrapola

Poate ca investițiile tale au crescut anul trecut cu 10%. Acest fapt este istorie și există pericolul ca tu să te folosești de cei 10 % pentru a-ți calcula averea ta de peste 10, 20 sau 30 ani, astfel vei ajunge la concluzia că vei deveni foarte bogat. Această fantezie te poate face să nu mai economisești, ceea ce este o mare greșeală!

3. Timpul contează

Cifrele de performanță bazate pe 50 de ani de date sunt mult mai relevante decât cele bazate pe 10 ani, 5 ani sau 6 luni. Desigur, nu fiecare clasă de active are o istorie atât de lungă și va trebui să ne descurcăm cum putem cu datele disponibile.

4. Performanța din trecut nu este un indicator pentru performanța viitoare

Performanța recentă nu are mai multă relevanță decât performanța înregistrată cu mai mult timp în urmă.

Milioane de investitori au aflat acest lucru pe pielea lor după ce în prima decada a acestui secol indicele american Standard & Poor’s 500 a început să crească și a adus randamente de 18-25% pe an pe această clasă de active.

După două căderi masive ale pieței, S&P 500 s-a întors la valoarea avută cu 13 ani în urmă.

5. Pierderile sunt normale

În orice ai investi, asigură-te că ești confortabil cu ideea că, cel mai posibil, vei suferi și pierderi. Studiile (DALBAR) arată că, într-o perioadă mai mare de 30 de ani majoritatea investitorilor nu reușesc să câștige nici 50% din profitabilitatea pieței, nu mai vorbesc de un randament mai mare decât piața.

Un motiv principal este acela că investitorii sunt șocați să descopere că au pierdut bani, chiar dacă pierderea este în limite normale. În loc să accepte rațional această situație, ei intră în panică și încep să vândă, asumându-și, în mod ironic, pierderile care i-au șocat în primul rând.

6. Randamentul pe termen scurt este lipsit de sens

Dacă câștigi 50% pe an, după care pierzi 50% pe an, media ta este pe 0, nu ?

Nu este deloc așa. Dacă începi cu 10.000 lei și câștigi 50% într-un an, vei avea 15.000 lei. Dar dacă în al doilea an pierzi 50%, vei sfârși cu 7500 lei. Asta nu înseamnă zero, înseamnă o pierdere de 25%.

În viața reală, vei obține de fapt randamente combinate (în acest caz o pierdere anuală de 13,4%), nu cele medii. Aici ar trebui să se concentreze atenția ta.

7. „Peste medie” este o referința slabă

Există tone de date care arată că, în orice clasă de active pe acțiuni, majoritatea fondurilor de investiții nu reușesc să bată performanța fondului care copiază indicele acelei clase de acțiuni.

În 2014 media majorității fondurilor care investesc în companiile cu capitalizare mare din SUA a fost de 11% iar indicele de referință a câștigat 13.5%.

8. Performanța portofoliului depinde de mulți factori

Dacă investești regulat sume de bani pe termen lung, vei avea o serie de investiții mici, iar fiecare dintre aceste investiții începe la o dată diferită de cealaltă și, evident, au durată diferită.

Indiferent de eforturile tale de a controla totul, performanța pe termen lung va fi afectată de un număr de evenimente întâmplătoare pe care nimeni nu le poate prezice.

9. Nu te lua după cei care se laudă

Prietenii, vecinii și rudele îți pot spune despre randamentele investițiilor lor. Nu îi lua în seamă. Când ei pierd bani sau fac investitii proaste este poarte puțin probabil să vină să îți spună.

Majoritatea celor care investesc, de fapt, nu cunosc foarte bine performanța investițiilor lor din ultimii ani. Două studii distincte au arătat că există o diferență de 2 procente între performanța reală a portofoliului lor de investiții și ceea ce credeau ei că au câștigat.

10. Când investești într-un fond de investiții, analizează performanța acestuia pe un orizont lung de timp

Pe termene scurte, performanțele nu pot fi relevante, există fonduri de investiții care aduc un rezultat mulțumitor un an – doi, dar pe un orizont lung de timp au o evoluție dezastruoasă.

Imaginează-ți o companie care administrează fonduri de investitii care a început cu cinci fonduri oarecum similare. Două dintre acestea s-au dovedit a fi investiții proaste. Dacă compania închide fondurile neperformante brusc media performanțelor se îmbunătățește considerabil. Fondurile care supraviețuiesc timpului sunt acelea care au avut performanță iar administratorii acestora au dovedit de-a lungul timpului că au experiența și adaptabilitatea necesară să anticipeze corect evoluțiile piețelor.

Dintre toate fondurile speculative care au fost înființate în ultimii 15 ani, numai aproximativ 5% au supraviețuit. Asta înseamnă că media performanțelor fondurilor speculative de investitii este mult mai bună decât ceea ce au primit investitorii care au investit în această clasă de fonduri, in ultimii 15 ani.

Performanța este numai un număr.

Daca reții toate aceste lucruri, sunt sigur că performanța investițiilor tale se va îmbunătății. Până la urmă asta este tot ce contează.

Autor:  Paula.Merriman / Cosmin Gheorghiu
Sursa: marketwatch.cominvesteam.ro



Join the Conversation

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.