10 previziuni scandaloase pentru 2016. Euro, Rusia si petrolul ar putea fi castigatorii improbabili ai anului?

Multe evenimente improbabile, poate subapreciate, ar putea avea consecinte semnificative asupra peisajului financiar pe masura ce ne apropiem de 2016, apreciaza analistii Saxo Bank. Ca intotdeauna, predictiile cuprind pietele si regiunile geografice in lung si-n lat; mergand de la intoarcerea drastica a petrolului la 100$ pe baril, la mult laudatii unicorni din Silicon Valley.

„Ne apropiem de finalul paraliziei de paradigma ce a dominat reactia politica la criza financiara globala. Relaxarea cantitativa si alte forme de interventie au esuat. China este in tranzitie, iar tensiunile geopolitice sunt mai complexe ca niciodata. Costul marginal al banilor creste, la fel si volatilitatea si incertitudinea. In acest context am stabilit previziunile acestui an.”, spune Steen Jakobsen, economist sef la Saxo Bank.

Previziunile „scandaloase” ale Saxo Bank raman un exercitiu in gasirea a zece idei relativ controversate si fara legatura intre ele care ti-ar putea rasturna universul investitiilor.

Direcția EURUSD? Este 1,23…euro-usd

Cu mulți ani în urmă, în 1989, am scris unul dintre primele mele rapoarte de cercetare și am previzionat că valoarea de tranzacționare a perechii USDDEM va scădea până la 1,23. Era o previziune scandaloasă, iar colegii mei din vremea respectivă încă îmi amintesc asta atunci când ne întâlnim (în acel moment dolarul era cotat la peste 1,60 în raport cu marca germană).

Acum a venit din nou vremea să previzionăm o cotație de 1,23, dar de data aceasta pentru perechea EURUSD. În cursul a patru din ultimele cinci cicluri de majorare a dobânzii federale, valoarea maximă atinsă de dolarul american a
fost aproximativ cea de la prima majorare, sugerând că direcția dolarului american este corelată invers față de
ciclul dobânzii federale. O cotație mai mare EURUSD nu doar că va șifona imaginea Băncii Centrale Europene, dar va și sfida consensul, deoarece majoritatea investitorilor și traderilor consideră că paritatea EUR-USD este doar o chestiune de timp.

La nivel macro, direcția dolarului american va fi unicul factor major în explicarea randamentului net pentru toate clasele de active. Ironia, din acest punct de vedere, este că dacă dolarul nu se depreciază, cel mai probabil lumea va intra într-o profundă recesiune deoarece un dolar mai puternic crește povara datoriei pentru piețele emergente, finanțate în dolari americani și dependente de evoluția acestuia, scade profitul marilor companii americane, scade prețul mărfurilor, acestea fiind tranzacționate în dolari și diminuează creșterea globală a piețelor emergente, care reprezintă peste 50% din creșterea actuală la nivel mondial.

Cu alte cuvinte, calea cea mai ușoară pentru ca lumea să reintre în echilibru și să obțină o creștere mai mare este un dolar mai slab, dacă mediul de politici monetare și fiscale evoluează conform nivelul așteptărilor de acum înainte. Europa se confruntă cu un excedent masiv de cont curent, iar inflația mai scăzută ar trebui, conform logicii macroeconomice, să se traducă printr-o monedă mai puternică, nu mai slabă. Cursa către cel mai scăzut nivel s-a încheiat, ceea ce înseamnă că ne-am întors la dolarul american mai slab ca principal răspuns de politică monetară pentru a obține creșterea economică în SUA și, ca urmare, la nivel global.

Rubla rusească va crește cu 20% până la finalul anului 2016

Până la sfârșitul anului 2015, combinația dintre prețurile la petrol în scădere și sancțiunile financiare impuse Rusiei pentru situația din Ucraina au făcut ca activele rusești și moneda sa, rubla, să aibă un parcurs anevoios. Dar în 2016 prețurile la petrol se umflă din nou pe măsură ce creșterea cererii din SUA și mai ales din China depășește estimările excesiv de pesimiste, iar în același timp ritmul de creștere al producției de petrol american încetinește și chiar își schimbă sensul din cauza unui dezastru legat de companiile de petrol din șisturi bitumin oase. rubla-ruseasca

Acesta este un cadou pentru economia rusească dependentă de energie. Între timp, în 2016, Rezerva Federală americană permite economiei americane să se încălzească un pic, ca urmare a faptului că puternicul dolar american se confruntă cu o creștere a dobânzilor federale într-un ritm probabil nepotrivit de lent. Acest lucru reprezintă o comoară pentru piețele emergente și monedele acestora, în special Rusia, în timp ce jucătorii de pe piața mărfurilor, axată în mod tradițional pe vânzări speculative, rămân cu buzele umflate în 2016.

Între timp, activele și moneda rusească primesc un imbold suplimentar pe măsură ce presiunile privind noua aliniere geopolitică aduc Rusia și pe adversarii acesteia la masa negocierilor și fac previzibilă o ieșire din viciosul impas care a condus la subestimarea activelor rusești la nivel global și, drept consecință, subevaluarea acestora în ultimul an și chiar mai mult. Fluxurile de fonduri din partea investitorilor internaționali și fluxurile rusești repatriate se revarsă înapoi în economia rusească. Până la finalul anului 2016, rubla rusească, inclusiv sub influența ratelor ridicate ale dobânzii în Rusia, crește cu aproximativ 20% față de coșul dolar american/euro în 2016.

Unicornii din Silicon Valley readuși la realitate

În prima jumătate a anului 2015 s-a înregistrat cel mai mic număr de tranzacții cu capital de risc din ultimii 25 de ani, deoarece firmele cu capital de risc s-au grăbit să investească o mulțime de bani în așa-numiții unicorni – companii nou înființate evaluate la peste 1 miliard $ fiecare. Această grabă de a prinde orice ar putea avea potențialul unei lovituri a
umflat bula în ceea ce privește firmele de tehnologie nelistate din SUA. unicorn

2016 va arăta cam ca anul 2000 în Silicon Valley, cu și mai multe companii nou înființate care amână monetizarea și modelele tangibile de afaceri pentru a adăuga utilizatori și a încerca să atingă masa critică. Vă amintiți cum numărul de clicuri și vizualizări de pagină era literă de lege pentru companiile din domeniul internetului, în loc să se focalizeze pe venit și profituri?

Recenta diminuare de către Fidelity a valorii evaluate a participației sale în Snapchat cu 25% evidențiază incertitudinea tot mai mare în ceea ce privește evaluarea firmelor de tehnologie susținute de capital de risc. Să nu uităm că Snapchat a fost evaluată la aproximativ 160x în ceea ce privește indicatorul preț/vânzări.

Pe măsură ce efectul ciclului de evoluție a ratelor dobânzii la USD se reflectă în prețul tuturor claselor de active în 2016, vor crește randamentele la investiții alternative față de cele în companii nou înființate susținute de capital de risc . Acest lucru, în combinație cu evoluția pe lateral a piețelor de titluri americane în 2016, va genera nervozitate în rândul investitorilor de capital de risc care fac presiuni pentru ofer te publice inițiale. Dar în cele din urmă, cruda realitate că piețele publice pur și simplu nu vor să cumpere firme de tehnologie finanțate de capital de risc la prețuri extrem de umflate ajunge să fie înțeleasă. Carnagiul rezultant ar putea stopa creșterea finanțării cu capital de risc și pune capăt aprecierilor din domeniul imobiliar din San Francisco (cea mai supraevaluată piață imobiliară din SUA).

Jocurile Olimpice reîncarcă la turație maximă bateriile piețelor emergente, în frunte cu Brazilia

Exemplul cel mai elocvent privind slăbiciunea piețelor emergente este Brazilia, caracterizată de recesiune, prăbușirea încrederii consumatorilor, șomaj fulminant și o monedă în cădere liberă. Cotația USDBRL aproape s-a dublat până acum în acest an, în vreme ce nivelul de încredere este la cele mai joase cote din ultimii zece ani, iar rata șomajului este cea mai mare din ultimii cinci ani.

A, și să nu uităm: creșterea anuală a PIB este negativă de cinci trimestre consecutive – iar această numărătoare ar putea atinge o valoare cu două cifre înainte de a se termina. Exemplul cel mai elocvent, tot ce se poate, dar Brazilia cu siguranță nu este singura care se luptă să facă față încheierii superciclului mărfurilor, manifestat printr-un adevărat colaps al prețurilor la petrol, pintr-un ciclu descendent al producției mondiale, condus de China și printr-o acumulare de datorii denominate în dolari. Adăugați incertitudinea cu privire la prima majorare de dobândă de către Rezerva Federală în aproape un deceniu și peisajul devine sumbru.

brasilia-olimpiadaÎn acest context tulburător, așteptăm de la gazda Jocurilor Olimpice din 2016 să pună capăt stării de disconfort existentă momentan pe piețele emergente prin atingerea unor performanțe superioare de către titlurile de valoare. Principalii indicatori se stabilizează în China și sunt în creștere în India, iar recenta politică de relaxare îmbunătățește și mai mult perspectivele pentru cea dintâi.

Stabilizarea, cheltuielile de investiții pentru Jocurile Olimpice și modestele reforme vor duce la o redresare a sentimentului de piață în Brazilia, iar exporturile piețelor emergente vor fi ajutate de monedele locale mai slabe. Iminentul ciclu de majorare a ratei dobânzii de Rezerva Federală generează o oarecare agitație în rândul piețelor emergente, dar această agitație nu ine cont de faptul că în cursul unui ciclu tipic de majorare a dobânzilor, titlurile de valoare ale piețelor emergente tind să aibă performanțe superioare nu doar față de alte titluri ci și față de obligațiunile de stat. Indicele MSCI al piețelor emergente se tranzacționează la o rată forward PER de doar 12,1 față de 18,8 pentru titlurile de pe piețele dezvoltate – o diferență nerezonabilă. Rezultatul: titlurile de pe piețele emergente vor avea un an excelent, obținând rezultate mai bune decât obligațiunile și alte titluri.

Rezultatul: valoarea titlurilor de pe piețele emergente va crește cu 25% în 2016

Democrații păstrează președinția și recâștigă Congresul prin victoria zdrobitoare din 2016merkel

În 2016, alegerile primare din cadrul Partidului Republican sfârșesc în haos după ce votanții partidului reușesc să nominalizeze la limită un alt candidat slab, de centru, după îndelungatul și autodestructivul proces de nominalizare. Donald Trump eșuează spectaculos, trăgând Partidul Republican după el și lăsându-i pe votanți demoralizați de slabele opțiuni disponibile în ceea ce privește alegerile prezidențiale și cele pentru Congres. În Congres, Partidul Republican trece de la forță la slăbiciune dramatică pe fondul neînțelegerilor generate de războiul civil intern pe tema direcției viitoare, care se întind pe durata următorilor patru ani. Aceasta duce la o victorie zdrobitoare a Partidului Democrat, ca urmare a executării cu succes de către democrați a unei campanii reușite de promovare a ieșirii la vot.

Această campanie dobândește greutate în rândul celei mai numeroase generații din SUA în momentul de față: reprezentanții mai tineri, mai diferiți, mai liberali, supracalificați și cu locuri de muncă modeste ai Generației Y, care ies în masă pentru a vota în favoarea biletului democrat frustrați fiind de impasul politic și perspectivele profesionale slabe din ultimii opt ani.

În preajma alegerilor, teama de un nou guvern democrat cu înclinații de stânga și eliberat de obstrucționismul republicanilor conduce la o devalorizare inițială a activelor riscante și a dolarului american. Dar pe măsură ce anul 2016 se apropie de sfârșit, sentimentul general se schimbă în mod dramatic, iar piețele de active și moneda americană își revin brusc în urma realizării că o majoritate politică rară în SUA poate impune noi stimulente fiscale care să încurajeze creșterea americană.

Agitația din cadrul OPEC declanșează o scurtă întoarcere a prețul de 100$/baril la petrol

Piața petrolieră rămâne sub presiune la intrarea în 2016 pe fondul supraofertei și a creșterii iminente a exporturilor din Iran, care adaugă presiune pentru scăderea prețurilor. În primul trimestru, petrolul Brent atinge și merge mai jos de valoarea minimă din timpul recesiunii din 2009, în vreme ce producătorii americani de petrol ușor continuă să reziste. Vânzările sunt stimulate de capitularea investitorilor în produse tranzacționate pe bursă, în vreme ce fondurile speculative își consolidează un nou record de poziție short pe piața produselor la termen.

barel-100-dolariPrețul de coș al petrolului OPEC scade la cea mai mică valoare din 2009 încoace, iar anxietatea membrilor mai slabi, dar și a celor mai bogați ai cartelului în ceea ce privește strategia „furnizează și controlează” continuă să crească pe măsură ce problemele economice se răspândesc la toți cei 12 membri ai grupului. Mult așteptatul semn al unei încetiniri mai pronunțate a producției non-OPEC începe în sfârșit să se întrevadă. Încurajată corespunzător, OPEC ia piața pe nepregătite printr-o ajustare în jos a producției. Această mișcare stopează spirala descrescătoare a prețurilor, acestea revenindu-și rapid, pe măsură ce investitorii se precipită să reintre pe piață cu poziții long.

Pe fundalul unei creșteri puternice a cererii în tot acest timp, atenția se îndreaptă apoi spre perspectiva unor rezerve viitoare tot mai mici din rămășițele unor mari proiecte de miliarde de dolari, devenite neviabile într-un mediu cu prețuri scăzute. Acest lucru, în combinație cu reintroducerea unei prime de risc geopolitic în Orientul Mijlociu și alte zone sensibile la prețul petrolului conduc la creșterea vertiginoasă a acestuia.

În punctul culminant al acestei creșteri, prețurile vor tinde din nou spre nivelul de 100$/baril, înainte de a se stabiliza în intervalul de 50-70 $/baril. Aceasta va necesita mai mult decât o reducere a prețului de către OPEC, dar într-un mediu geopolitic instabil, amenințarea creșterilor pe termen scurt va rămâne prezentă de-a lungul întregului an 2016.

Argintul rupe cătușele de aur și se apreciază cu 33%

Prețul metalului semiprețios argint este influențat de mișcările prețurilor aurului și ale metalelor industriale. Al treilea declin anual consecutiv al acestuia în 2015 a fost provocat de îngrijorările în legătură cu cererea (metale industriale) și cu politica monetară restrictivă din SUA (aur).

Cu toate acestea, către sfârșitul anului 2015, companiile miniere au început să răspundă prețurilor în scădere anunțând reduceri ale nivelului de producție de metale cheie precum cuprul și zincul. Argintul este adesea exploatat ca produs secundar în urma extracției altor metale printre care cupru, zinc și aur, producția primară de argint reprezentând doar o treime din cantitatea totală. Ținând cont că atât cuprul cât și zincul au atins minimele istorice ale ultimilor șase ani la finalul lui 2015, pe măsura deteriorării perspectivelor privind cererea din partea Chinei, singura modalitate de a susține prețurile a fost reducerea și mai drastică a producției.

În 2016, aceasta se va adăuga reducerilor nivelului de producție aplicate deja de producători mari precum Glencore și BHP Billiton. În vreme ce producția de argint rezultată de pe urma acestor reduceri încetinește activitatea economică și cererea pe piețe cheie precum China, atât Europa cât și SUA devin mai puternice, contribuind la sporirea încrederii în argint. Imboldul politic în ceea ce privește reducerea emisiilor de dioxid de carbon prin susținerea energiei regenerabile va contribui, la rândul său, la creșterea cererii industriale a acestui metal, având în vedere utilizarea sa în celulele solare.

Ca urmare a acestei turnuri, valoarea argintului va crește cu o treime, lăsând în urmă alte metale. Se remarcă în mod special performanța superioară față de aur – raportul aur-argint se întoarce la media de 59 a ultimilor 10 ani, reprezentând o performanță mai bună cu 20%.

Politica agresivă a Rezervei Federale generează prăbușirea prețurilor la obligațiunile corporative globale

Când fondatorul Bridgewater Associates, Ray Dalio a spus piețelor în luna august că următoarea mișcare semnificativă în politica monetară a Rezervei Federale va fi una de relaxare, nu de restricționare, era un mesaj clar că o strategie restrictivă nu este de bun simț atâta vreme cât sunt implicate puternice forțe seculare dezinflaționste. Mai important, el a susținut că stoparea ciclului datoriilor pe termen lung printr-o serie de majorări ale ratelor dobânzii ar genera inevitabil revoltă, deoarece ratele dobânzii în continuă scădere au încurajat un șir interminabil de împrumuturi și îndatorări, amplificând ciclul într-un superciclu monstruos.

Cu alte cuvinte: bula este pur și simplu prea mare pentru a exploda. Dar la sfârșitul anului 2016, Rezerva Federală va ajunge să creadă că nu mai există cale de ieșire și dovezile tot mai multe privind supraîncălzirea piețelor – care afectează piața muncii, domeniul imobiliar, acțiunile și obligațiunile – o vor propulsa pe șefa Rezervei Federale, Janet Yellen pe un făgaș belicos printr-o serie de majorări agresive ale ratei dobânzii. Deși așteptată de ani de zile, această acțiune declanșează vânzări masive pe toate piețele importante de obligațiuni, pe măsură ce randamentele globale la obligațiuni încep să crească, amplificând rapid cererea de active mai riscante din partea investitorilor iubitori de riscuri, acum când rata fără risc nu mai este zero.

Toate acestea sunt lucruri de așteptat și normale într-un scenariu de creștere a dobânzilor. Dar ce se întâmplă după aceea este atât de neobișnuit și înspăimântător încât amintește în mod straniu de apocalipsa pieței obligațiunilor după prăbușirea băncii Lehman. Deoarece componentele de bilanț ale băncilor și brokerilor dedicate tranzacționării de obligațiuni și formării de piață aproape au dispărut, unul dintre segmentele vitale ale unei piețe funcționale pur și simplu lipsește. Acest lucru este conștientizat prea târziu și întreaga parte cumpărătoare – fonduri de pensii, fonduri de obligațiuni și asigurări, precum și fondurile de risc cu un efect de levier enorm – se îmbulzește pe calea cu sens unic a vânzărilor, pe fondul aprinderii în mod simetric a alertelor roșii în modelele cele mai avansate de risc. Dar nu există niciun airbag care să protejeze piața deoarece puterea de cumpărare provenită de la bănci, de la interesele contradictorii de pe piață și de la cotațiile traderilor este absentă.

Rezultatul este devastator: piețele de obligațiuni pur și simplu se prăbușesc, deoarece tranzacționarea este suspendată pe unele din principalele piețe, lăsându-le înghețate săptămâni întregi pe măsură ce ne apropiem de iarna anului 2016.

El Niño declanșează creșterea inflațieiel-nino

Conform multor meteorologi, 2015 și 2016 vor fi probabil cei mai calzi ani din istorie, amplificând și mai mult numărul cazurilor de secetă din lume. Vremea volatilă observată în ultimii ani a determinat și creșterea numărului de inundații și alte fenomene meteorologice extreme devastatoare. În plus, fenomenul El Niño de anul viitor va fi cel mai puternic din istorie și va provoca deficite de umiditate în multe zone din Sud-Estul Asiei și secete în Australia. Producția agricolă globală va fi afectată în mod negativ. Randamentele scăzute la mărfurile agricole vor limita oferta într-o perioadă în care cererea este încă în creștere susținută fiind de expansiunea economică globală.

Rezultatul va fi o creștere cu 40% a Indicelui Bloomberg Agriculture Spot, adăugând o mult așteptată presiune inflaționistă. Bancherii centrali din lumea dezvoltată, care s-au luptat cu tendințe deflaționiste majore cauzate de evoluții demografice negative, de scăderea consumului privat și de forța de muncă în exces vor considera binevenită această turnură.

Concluzia tuturor acestor evenimente va fi că se va întoarce roata în ceea ce privește salariile în stagnare și nivelul scăzut al investițiilor nete noi care au afectat în mod negativ economiile dezvoltate de prea mult timp.

Inegalitatea râde la urmă în nasul luxului

Luxul este reflexia unei societăți inegale. Consumul ostentativ de bunuri și servicii de lux este o modalitate de a demonstra apartenența la o elită. Elita este gata să plătească mai mult doar pentru privilegiul acesta și pentru a se diferenția de restul societății. Este ceea ce numim efectul de snobism.

Banii cheltuiți pe mașini, bijuterii și îmbrăcăminte de lux ar fi putut fi folosiți pentru îmbunătățirea infrastructurii, a educației sau pentru combaterea sărăciei. Din acest punct de vedere, luxul este o pierdere economică netă. De la începutul crizei financiare globale, sărăcia este în creștere în Europa din cauza declinului economic și a măsurilor de austeritate. Organizația Internațională a Muncii estimează că 123 milioane de oameni sunt expuși riscului de sărăcie în UE, ceea ce reprezintă un sfert din populația europeană. Acest număr a crescut de la 116 milioane în 2008. Confruntându-se cu inegalitate tot mai mare și o rată a șomajului de peste 10%, Europa ia în considerare introducerea unui venit universal de bază pentru a se asigura că toți cetățenii își permit îndeplinirea nevoilor de bază, indiferent dacă au sau nu un loc de muncă.

În Spania, implementarea acestuia este susținută de partidul populist de stânga Podemos. Finlanda plănuiește organizarea unui experiment geografic limitat în acest sens în următoarele luni, iar Elveția a programat un referendum pe această temă în 2016.

În Franța, peste 10% din populație se confruntă cu riscul de sărăcie sau excludere socială. În 2016, Franța va decide să garanteze un venit de bază pentru întreaga populație și va impune un prag maxim pentru salariile mari pentru a combate inegalitatea și a obține o creștere economică mai largă. Într-o societate mai egalitară, unde se promovează alte valori, cererea de produse de lux scade abrupt.

Preferințele consumatorilor se îndreaptă spre produse de consum în masă și spre cele de înaltă tehnologie. Ca urmare a declinului cererii pe piața europeană și a încetinirii ritmului de dezvoltare economică în țările emergente, mai ales China, sectorul de lux se prăbușește. Vânzările liderului mondial în comerțul produselor de lux, LVMH, scad cu peste 50%.

Ilustrații de Chris Burk
sursa: wall-street.ro


Join the Conversation

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.