Cum se poate de determinat situaţia financiară a unui om?

pbs.twimg.com

La întrebarea „Cum se poate de determinat situaţia financiară a unui om? toţi răspund diferit. De obicei, pentru a determina situaţia financiară a unui om, în primul rând se atrage atenţia la două momente:

  1. Cât câştigă;
  2. Ce proprietăţi deţine.

De fapt, aceste două momente, de la sine, nu caracterizează nici într-un caz situaţia financiară. Pentru o claritate mai bună, putem să comparăm omul cu o întreprindere. Evaluare situaţiei financiare a întreprinderii se limitează mereu la determinarea profitului sau pierderii obţinute de ea. Să luăm drept exemplu companiile mari. Proprietăţile lor valorează milioane, veniturile lor la fel sunt de milioane. Dar, cu toate acestea ele falimentează. De ce? Simplu, cheltuielile lor depăşesc veniturile obţinute.

În aşa fel, situaţia financiară nu este caracterizată de mărimea veniturilor sau a proprietăţilor deţinute, dar în primul rând de raportul dintre veniturile şi cheltuielile din bugetul personal. Situaţia financiară a unui om depinde de veniturile obţinute doar în proporţie de 50 la sută. Restul 50 la sută, de capacitatea de a gestiona corect cheltuielile din bugetul personal. Pe lângă toate acestea, un rol nu mai mic în determinarea situaţiei financiare îl joacă economiile şi investiţiile, dar şi datoriile, sub care formă nu ar fi.

Proprietăţile sub formă de imobil sau alte active materiale nu pot fi privite ca indicatori ai situaţiei financiare, dacă ele sunt cumpărate din resurse împrumutate şi mai ales dacă ele nu sunt stinse. În special aceasta se referă la proprietăţile cumpărate pentru consumul personal.

Pentru a îmbunătăţi situaţia financiară, în primul rând, este necesar de a depune efort pentru a majora diferenţa dintre veniturile şi cheltuielile din bugetul personal, iar în alt doilea rând, valoarea activelor materiale.

Autor: Dionisie Comerzan



Join the Conversation

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.